На 22 март в историята: първият албум на „Бийтълс“, първата кино прожекция

Бийтълс
На 22 март легендарните "Бийтълс" издават първия си албум и веднага окупират класациите. Източник: Wikipedia

Ето какво се е случило на днешния ден, 22 март:

1613 г. – група пуритани напускат Англия и отиват в Америка, където започват да строят Бостън.

1633 г. – Галилей коленичи, за да се откаже от научните си изследвания на същото място, където Джордано Бруно чува смъртната си присъда. На следващия ден папата, чрез помилване, ще замени лежането на Галилей в затвора на инквизицията с изгнание и той ще може да се върне във вилата на Медичите. Там той ще трябва да живее в най-строго уединение.

1675 г. – Английският крал Чарлз II създава Кралската обсерватория в Гринуич. Меридианът, минаващ през обсерваторията, е взет от английските моряци за отправна точка. Дотогава и много години след това за нулев меридиан се избирала географската дължина на пристанището на тръгване или столицата на съответната държава. Едва в края на 19-ти век международната общност постигна съгласие Гринуичкият меридиан да се счита за нулев.

1874 г. – провежда се първата игра на тенис. Първият тенис мач се провел на терена на клуба по крикет и бейзбол в Стейтън Айлънд (Ню Йорк, САЩ). Буквално месец преди това събитие кортът бил патентован като площадката за тази игра.

1895 г. – В Париж се провежда първата публична демонстрация на филм. Това бил филмът на братята Люмиер „Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време“. На бял екран специално поканените зрители видели работници, напускащи фабриката на братята.

1904 г. – В лондонския вестник The Illustrated Mirror е публикувана първата в света цветна снимка.

1907 г. – Първите таксита с броячи се появяват по улиците на Лондон. Всъщност тогава се родило самото име на този вид градски транспорт заради дадените броячи, наречени „таксиметри“ (от френската дума “ «taxe»“ и гръцката „metron“, което означава съответно „такса“ и „измерване“ ). Броячите, които показвали изминатото разстояние, спасили шофьорите и пътниците от спорове колко да платят за пътуването.

1935 г. – Персия официално става Иран

1942 г. – провежда се 6-часова среща между цар Борис Трети и Хитлер. Фюрерът настоява България да поеме допълнителни ангажименти в Сърбия.

1963 г. – Бийтълс издават първия си албум, „Please Please Me“. Първият им дългосвирещ албум в Обединеното кралство, който веднага заема челни позиции в британските класации.

1995 г. – Космонавтът Валерий Поляков се завръща на Земята, поставяйки световен космически рекорд (437 дни и 18 часа).

2016 г. – серия от терористични атаки в Брюксел (на летището и в метрото).

Празници:

Световен ден на водата

Международен ден на таксиджията

Advertisement