На 2 години той тежал колкото 12-годишно момче. Как изглежда след 19 години този гигант?

На 2 години той тежал колкото 12-годишно момче. Как изглежда след 19 години този гигант?

Джамбулат Хатохов е роден в руския град Терек през 1999 г. и получил прякора Богатира заради впечатляващия размер на тялото си. Момчето било в центъра на вниманието още от детството си, а след това решило да отслабне. Това решение довело до тъжни последици.

На двегодишна възраст Джамбулат вече тежал повече от 30 килограма, което съответствало на теглото на тийнейджър. Майката Нели завела сина си на специалисти, но те не открили никакви отклонения. През 2003 г. Хатохов бил признат за най-голямото дете на планетата и влязъл в Книгата на Гинес.

Интересен факт! Майката споделила, че не е хранила детето си допълнително и че той яде съвсем обикновени порции. А голямото му тегло е наследствен (дядото също бил голям).

На 4-годишна възраст телесното му тегло надхвърляо 50 кг и по това време Джамбулат започнал да тренира сумо, на което всъщност посвещава целия си живот.

Седемгодишният Хатохов тежал повече от по-големия си брат, а на 9 години теглото му достигнало 146-килограмовата граница. Тогава момчето предизвикало интереса на Ян Кембъл, известен лекар във Великобритания.

След проучване се оказало, че скелетът на деветгодишния Джамбулат съответства на юноша, тоест впечатляващата маса не му влияе по най-добрия начин. Но роднините не виждали проблем и дори се опитали да спечелят пари от славата на момчето: майка му искала пари за интервюта.

И не само местни издания, но и чуждестранни пишели за Богатира. Той се появявал в руските токшоута на Андрей Малахов, в японското телевизионно шоу „Невъзможно“ и в английския сериал BodyShock.

През 2017 г. Хатохов вече тежал 230 кг и след това решил да отслабне. Целта му е била 120-килограма тегло, което ще му позволи да продължи да практикува сумо и няма да повлияе неблагоприятно на здравето му. Отначало почти нямал резултати, но треньор от Налчик, където живее Богатира, поел грижите за момчето.

Юсиф Нурулаев съставил нова диета с протеинова храна и индивидуална програма за обучение за своя подопечен. Джамбулат стриктно следвал указанията на треньора, изпращал снимна на всяка порция, която изяждал.  Усилията не били напразни: щом навършил пълнолетие, Хатохов успял да свали 54 килограма.

Но Джамбулат вече не участвал в състезанията по сумисти,появявал се на тях като жури. През 2020 година обаче организмът му не издържал на натоварването и Богатира починал.

Официалните причини не се разкриват, но според една от версиите бъбреците на 21-годишното момче започнали да отказват поради бързата загуба на тегло. Смъртта била тежък удар за семейството, треньорите и приятелите.

Advertisement