На 12 ноември почитаме Св. Йоан Милостиви – закрилник на всички бедни и нуждаещи се

На 12 ноември почитаме Св. Йоан Милостиви - закрилник на всички бедни и нуждаещи се

На 12 ноември православните християни в България почитат свети Йоан Милостиви. Според преданието е роден в семейството на губернатора на Кипър и отначало е живял обикновен светски живот, имал е семейство. Случило се обаче така, че загубил жена си и децата си. Горчиво преживял загубата и решил да се посвети на Бога и да води аскетичен начин на живот.

Свети Йоан, известен като строг аскет, скоро е поканен да оглави Александрийската патриаршия.

По време на своето патриаршество той счита за основно благодеянието и милостинята към всички нуждаещи се. В традицията е запазен споменът за кроткото и грижовно отношение на архипастиря към хората.

В началото на своето служение той заповядал да преброят всички бедни и нуждаещи се в Александрия. Имало повече от седем хиляди от тях. Светецът започнал да дава ежедневна безплатна храна на всички нуждаещи се.

Два пъти седмично, в сряда и петък, той излизал пред вратите на патриаршеската катедрала и, седнал на верандата, приемал всички нуждаещи се: разрешавал вражди, помагал на обидените, раздавал милостиня. Три пъти седмично посещавал болници, помагайки на страдащите.

Малко преди смъртта си Александрийският патриарх е принуден поради болест да напусне катедрата си и да се оттегли в Кипър. По време на пътуването на кораба болният светец получил знамение: в сънно видение му се явил светлозарен човек и казал: „Царят на царете те вика при Себе Си“. Това видение предвещава предстоящата смърт на патриарха. Пристигайки в Кипър, в родния си град Амафунт, светецът с мир отишъл при Господа (616-620 г.).

На този ден родителите се молят на св. Йоан Милостиви за своите дъщери и синове, като се молят за здраве и щастие.

На този ден студът се усеща все по-често, звездите в този ден вече блестят съвсем „по зимно“, а нощта пада по-рано.

Какво да правите и да не правите на този ден

На този ден е необходимо да се правят добри дела. Смята се, че добро отношение към нуждаещите се може да бъде от полза както за тези, които го правят, така и за техните починали роднини;

Не се отправяйте на дълъг път.

Не ругайте и не си оправяйте отношенията с неприятелите;

Купуването на обувки на този ден се смята за лош знак.

На този ден човек трябва да се моли за децата, думите на родителите носят изцеление и укрепват силата на наследниците;

Advertisement