На 11 ноември църквата чества св. Мина – покровител на семейството

На 11 ноември църквата чества св. Мина - покровител на семейството

На 11 ноември Българската православна църква отбелязва деня на свети великомъченик Мина, който е покровител на семейството, сираците и бездомните,  както и на хората, поели на дълъг път. Светецът закриля и жените, които може да му се помолят за здравето и благополучието на децата и семейството си.

Свети Мина е египтянин по произход, роден около 250г. Той е бил войник и е служил в римската армия в малоазийската област Фригия (в град Катуан) под командването на стотника Фирмилиан.

Когато императорите Диоклециан и Максимиан започнали най-тежкото преследване на християните с военен поход, Мина напуснал службата и се оттеглил в планината. Живял дълги години в уединение само на пост и молитва, като все повече укрепвал във вярата.

Веднъж, в разгара на езически празнични игри, светецът дошъл в Катуан. Пред целия град, събрал се за спектакъла, той разобличил езичниците и проповядвал за Спасителя. Светецът смело изповядал вярата си и казал, че е дошъл тук, за да изобличи всички в нечестието. Свети Мина отхвърлил предложението на императорите да принесе жертва на езическите богове и приел мъченическа смърт.

Мина бил хванат и подложен на жестоки мъчения: били го с волски жили, окачвали го на дърво, рязали тялото му с железни нокти, изгаряли го с огън, влачили го по земята, осеяна с железни куки и гвоздеи, били го с калаени пръчки, след което го обезглавяват с меч (ок. 305 г.).

Според египетската версия на Житието, преди смъртта си Мина пожелал ковчегът с тялото му да бъде отнесен в Египет. Пренасянето на мощите било съпроводено с различни чудеса.

Докато плавал по морето, корабът с ковчега бил обсаден от ужасни чудовища с камилски глави и дълги вратове, но те изчезнали при вида на пламъците, които избухнали от ковчега. В Египет варварите нападнали войниците, но благодарение на присъствието на ковчега всички врагове бързо избягали.

Друг епизод от житието описва, че нито една камила не може да издържи тежестта на ковчега, когато войниците искат да го преместят от Египет, и тялото на Мина е оставено на мястото, където светецът желае. Житието също така сочи, че преди погребението местен скулптор е изваял образа на светеца под формата на воин, стоящ между две камили.

В покрайнините на София има манастир, който носи името на светеца. Там се пази чудодейната му икона, пред която на този ден се събират хиляди богомолци.

Съществува легенда, според което чудотворната икона е донесена в манастира от самия автор през 50-те години на миналия век. Това е руският художник Михаил Малецки, който по това време работи по реставрацията на Военноисторическия музей. Той разказал как насън му се явил войн с копие и щит и му наредил да го нарисува.

Хората казват, че чудесата започнали от момента, в който тази икона била окачена в манастира. Смятат, че помага при излекуване на тежки заболявания, както и при решаване на всякакви битови проблеми.

Имен ден днес празнуват: Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.

В този ден е добре да се помолим пред иконата на светеца за здраве, радост и благополучие.

Advertisement