Молитва към Свети Стефан за пречистване, избавление и помощ

Свети-Стефан

Днес искам да ви разкажа за Стефан – светеца, който се смята за първи мъченик. Този, който първи пострадал за вярата си в Христос. Мощите на светеца се смятат за чудотворни. Той приел мъченическа смърт за християнската си проповед през 33-36 г.

Денят на почит към светеца 27 декември. Но 15 август е денят на пренасянето на мощите на светеца. И с молитва можете да почетете паметта му и да поискате помощ и избавление.

Стефан принадлежи към един от седемдесетте апостоли. Проповядвал Божието слово в Йерусалим. В същото време показвал чудеса на изцеление и друга помощ.

Изненадващо, когато Стефан бил измъчван, точно преди да предаде Богу дух, той възкликнал:

„Господи Исусе! Не им възлагай този грях и приеми моя дух.“

Затова на първо място се молим на светеца за избавление от грехове, гняв, злост и други тъмни чувства и емоции.

А ето и българска икона на свети Стефан от 15 век:

икона-на-свети-Стефан
Източник: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7936109

Православната икона на Св. Стефан е задължителна за всеки, който носи святото му име. Светият апостол се смята за покровител на свещеници, мисионери, катехизатори. Пред нея те молят за помощ и подкрепа срещу преследване, в увещание на невярващи роднини, както и на хора, попаднали в секти и разколи.

След неговото успение започват масови гонения на християните. И светиите, апостолите се скрики и разпръснали по различни краища на света. Носещи вяра и проповеди. Така постепенно Божието учение се разпространило.

За какво да се молим на светеца?

– помолете го за помощ за пречистване на душата
– светецът се моли да ходатайства пред Господа
– поискайте сила на ума пред проблемите и житейските трудности
– поискайте любов и силна вяра

Забелязано е, че помага и при други моления, идващи от дълбините на душата. Когато човек наистина има нужда от помощ.

Молитва към Свети Стефан

О, свети първомъчениче, апостоле архидяконе Стефан!  С преколонени колена, душа и сърце те молим: въздигни ръцете си към Господа и се помоли за целия човешки род на човешката Представителка и Ходатайката към Светия Син, Пресветата Майка Богородица за нас (имената), които ги гневим със своите грехове и леност, помоли нашия Благ Спасител да ни подаде благодат и благовременна помощ за покаяние, с твоето представителство и застъпничеството на Божията Майка, в деня на страшния и справедлив съд, да не ни съди по нашите грехове, но по Своята щедрост, да бъде от тебе помолен и да каже на душата наша: аз съм вашето спасение во веки веков. Амин.

Advertisement