Мъж убил съпругата си, за да не разкрие, че той всъщност е… жена

Юджин Фалени

Днес ще ви разкажем за едно шокиращо престъпление, случило се в началото на 20 век. Като този път широката общественост била шокирана не толкова от подробностите около убийството, а от… пола на престъпника, който се променил по време на разследването.

През 1920 г. австралийската полиция арестува Хари Лео Крауфорд по обвинение в убийството на първата му съпруга. Каква била изненадата на служителите на реда, когато арестуваният поискал да бъде настанен в женска килия.

Кроуфорд се оказал роден като Юджин Фалени. Той (тя) се обличала в мъжки дрехи от подрастваща възрасъ, обяснявайки това с факта, че за мъжете е по-лесно да си намерят работа.

Фалени ловко мамел(а) работодателите и успявал(а) да работи в кръчми, хотели, фабрики, месокомбинат и дори на кораб.

През 1913 г. Фалени напълно се слива с мъжкото си алтер его и се жени за вдовицата Ани Бъркет, която има 13-годишен син от първия си брак. Не се знае кога точно Ани започва да се досеща, че съпругът й не е роден като мъж. Но тя определено започнала да се досеща.

Юджин Фалени
Юджин Фалени успяла да заблуди и двете си съпруги, че всъщност е мъж. Източник: New South Wales. Police Dept.

След 4 години щастлив брак Ани Бъркет изчезнала. Малко по-късно в съседен район е открит женски труп с овъглено до неузнаваемост лице. Самоличността на жертвата не е установена и през следващите три години Ани се смята за изчезнала без вест.

Хари казал на доведения си син и на съседите, че жена му е избягала от него с друг мъж.

В средата на 1920 г. синът на Ани, Джон, абсолютно случайно научил за женския труп, открит буквално в деня след изчезването на майка му. Джон веднага поискал да му предоставят снимки и запазени вещи за разпознаване… Това наистина била майка му.

На 5 юли същата година Хари Лео Крауфорд е арестуван за убийството на Ани Бъркет. Втората му съпруга била изключително изненадана, когато любимият й съпруг се оказал Юджин Фалени.

На изненадания въпрос на полицаите как може да не се досети за това Елизабета Алисън отговорила: „Хари беше идеален съпруг! И това, че изпълняваше съпружеските задължения по бельо или халат, не ме притесняваше – той обясняваше това с пуританското си възпитание“.

Впрочм, когато по време на обиск при Фалени бил намерен заключен кожен куфар с с доста интересни атрибути, много неща се изяснили.

Юджин Фалени е осъдена на смърт, но след това екзекуцията е заменена с доживотен затвор. В крайна сметка тя била освободена след 11 години затвор. Но Фалени не била предопределена да умре от естествена смърт: той (тя) бил(а) блъснат(а) от неизвестна кола след 7 години.

Advertisement