Мъж спря банков обир, като дари обирджията с прегръдка (видео)

Мъж спря банков обир, като дари обирджията с прегръдка (видео)
Източник: Woodland Police Department – ABC

Малко любов може да промени много неща. 

На 22 май 2023 г. в 11 сутринта в сградата на банката Bank of the West в град Уудланд, Калифорния, влиза странен на вид мъж, който е покрил долната част на лицето си с тениска.

Той се приближил до касата и подал на жената бележка, на която пишело: „Това е обир. Дайте ми 50 000 долара и никой няма да пострада.“

69-годишният Майкъл Армъс-старши чакал на опашка, когато забелязал мъжа да дава бележката на касиера. Касиерите изглеждали разтревожени, а мъжът, който подхвърлил бележката, бил с опъната тениска над лицето си. Мъжът твърдял, че има пистолет. Майкъл ясно разбрал, че става въпрос за грабеж. 

Тогава Армъс забелязал нещо познато в мъжа. Това бил неговият бивш съсед, Едуардо Пласенсия, 43, който някога бил приятел на дъщеря му.

„Видях по начина, по който говореше, че е изнервен. Той каза: „Не искам да нараня никого“, споделя Армъс пред NBC 15.

Майкъл забелязал, че Едуардо звучи притеснен. Затова, вместо да се опита да го обезоръжи и да спре обира, той му задал няколко въпроса.

Майкъл се приближил до Едуардо и директно го заговорил направо.

– Здравей, Едуардо, защо правиш това? Нямаш работа?

– Нямам нищо в този град. Загубих всичко и сега просто искам да отида в затвора, отвърнал съкрушеният мъж.

– Знаеш, че това няма да реши проблемите ти. Да излезем навън — предложил Майкъл.

Тогава, за удивлени на касиерката, Армус прегърнал крадеца, който се разплакал и двамата напуснали сградата на банката.

„Изпитах състрадание към този човек. Какво е можело да се случи на този човек, за да го накара да иска да влезе там и просто да захвърли живота си?“ казва героят ABC 7 Chicago.

Тогава дошли полицаите с наизвадени пушки и им извикали: „Лягайте на земята!“

Полицейското управление на Уудланд по-късно похвали Майкъл за това, че е успокоил бъдещия крадец и го е насърчил да не извършва престъплението.

„Неговите мъдри думи подействаха и Пласенсия промени решението си и напусна банката“, написа полицейското управление във Фдйсбук. Полицията по-късно заяви пред ABC, че Армъс е „добър самарянин, който предаде правилното послание, променило нещата“.

„Беше писано за мен да бъда тук“, споделя Майкъл пред ABC News.

Едуардо бил съден в окръг Йоло за опит за грабеж. Когато полицията го арестувала, той не бил въоръжен, както бил казал на банковите касиери. Със сигурност благодарение на Майкъл присъдата му ще бъде много по-малка.

„Любовта побеждава всичко. Хората не осъзнават това. Опитайте се да бъдете мили с някого. Има значение“, казва героят от банковия обир.

Advertisement