Майка успяла само два пъти да вземе сина си на ръце. История за откраднато бебе

Майка успяла само два пъти да вземе сина си на ръце. История за подменено бебе
Единствената снимка на малкия Пол Франчек. Снимка: Facebook

Дора и Честър Фрончак стават родители през април 1964 г. Синът им Пол се ражда напълно здрав, но по това време в болниците е прието бебетата да се държат отделно от майките си. Така Дора успява да държи сина си на ръце само два пъти. Един ден лекар влязъл в стаята й и я шокирал с новината: детето й е откраднато.

Непозната жена в дрехи на медицинска сестра просто взела детето от отделението, изнесла го от болницата и тръгнала с него в кола. Дора и Честър били неутешими. Случаят бил широко отразен във вестниците, градската общественост била просто шокирана: новороденото било откраднато посред бял ден!

Докато полицията разследвала, родителите се свързали с похитителите чрез вестниците. Те били готови да платят всякаква награда, за да си върнат детето. Обещана била и награда за всеки, който помогне в намирането на малкия Пол.

семейство Франчак
Неутешимото семейство Франчак. Снимка: Сайтът на Пол Франчак.

Година след отвличането се случило чудо: в един от магазините в Ню Джърси купувачите забелязали изоставена бебешка количка. Оказало се, че вътре спокойно спи дете. Никой не отишъл в полицията заради изчезването на това дете, явно бебето било умишлено оставено на публично място.

Момчето било на около една година и според общите признаци отговаряло на описанието на сина на двойката Фрончак. Дора и Честър уверено го разпознали като свое дете, въпреки че полицията била много предпазлива от „приликата“.

През първите години от живота децата се променят много и Дора била виждала сина си само два пъти. Тогава все още не се използвали ДНК проби. Единственият преглед, който можел да се извърши, била да се сравнят ушните миди (запазена била снимка на Пол Фрончак, на която се виждат ушите му). Изглежда, че формата на ушите се смятала за много сходна.

Така Пол Фрончак се върнал в семейството и израсна под наблюдението на любящите родители. Фактът, че бил отвлечен в ранна детска възраст, Пол разбра, когато бил на 10 години. Той случайно намерил кутия с изрезки от вестници на тавана. Момчето било изненадано не само от самата история, но и от факта, че родителите му я пазят в тайна от него.

Но наистина ли е мечтаното дете на майка си и баща си? Тази мисъл за дълго време потънала в главата на момчето.

Колкото повече растял Пол, толкова повече го завладявала натрапчивата мисъл, че е твърде различен на външен вид от всички в семейството. Дори с баба си и дядо си нямал дори минимална прилика. Просто трябвало да намери отговора на въпроса: дали е син на родителите си или не?

Когато технологията направила възможно установяването на родство по ДНК, Пол решил, че ще направи анализ; няколко години не можел да убеди майка си да даде проба от биоматериал. Накрая Дора Фрончак се съгласил.

Анализът показал, че Пол определено не е биологичен син на двойката Фрончак.

След като се разбрало, майката и бащата отказали да общуват с него.

По-късно се оказа, че самите те подозирали, че намереното бебе не е техен син. Дора била измъчвана от чувство за вина през целия си живот, защото разпознала сина си като намерено дете и търсенето на истинския Пол било спряно. Тя се измъчвала с мисли: къде е собственият й син, какво се е случило с него?

И така, „фалшивият“ Пол Фрончак решава на всяка цена да намери истинското си семейство и истинския Пол, чието място е заемал през целия си живот. Той помолил експерти антрополози да помогнат за създаването на портрет на възрастния Пол Фрончак въз основа на единствената му снимка от детството.

Този портрет бил показан по телевизията и … един от зрителите на програмата го разпознал като младото си аз.

Още по-невероятно звучи, когато погледнете двата портрета. Според мен мъжете не си приличат изобщо.

Пол Франчак
Вляво – реконструкция на външния вид, вдясно – истинският Пол Фрончак

Истинският Пол израства в Мичиган под името Кевин Бати. По времето, когато самоличността му била разкрита, майка му била починала (за баща му нищо не се знаело) и било невъзможно да я разпитат. Самият Кевин починал от рак малко по-късно.

А фалшивият Пол се оказал биологичен син на двойка алкохолици. Той имал сестра близначка, която най-вероятно е починала в ранна детска възраст. За да се отърват от второто дете, небрежните родители просто го оставили пред магазина.

Коя е жената, която преоблечена като медицинска сестра откраднала бебето от болницата през 1964 г., все още не е известно.

Advertisement