Лекарите доказали: когато се молите, съставът на кръвта се променя

Лекарите-доказали-когато-се-молите,-съставът-на-кръвта-се-променя

Вероятно сте забелязали как се променя настроението ви в църквата. Чувствате спокойствие и известно облекчение. И същите ефекти ще бъдат потвърдени от хора, които са били с вас в храма по същото време. Но как може да се обясни това от биологична, медицинска гледна точка?

Оказа се, че тази работа вече е извършена от Михаил Лазорик, кандидат на медицинските науки, учен от Ужгород.

Той провел анонимен експеримент с участието на 15 мъже и жени. Всички те страдаха от атеросклероза, хепатит В, сърдечни патологии и други заболявания.

Първо взели кръв за анализ. След това хората започнали да четат молитви на глас в продължение на 15-20 минути: „Отче наш“, „Вярвам“, „Царю небесен“, псалм 50, към светиите, към небесните покровители.

Тогава отново била взета кръв за анализ.

„Резултатите от първия пациент бяха много изненадващи! – казва лекарят. Мъжът едва оцелява след катастрофа, при която загина брат му. Имаше остеомиелит (нагнояване на костите на краката). При сравняване на кръвната картина преди и след молитва се оказа, че нивото на един от показателите за фагоцитоза е шест (!) пъти по-ниско, отколкото преди експеримента! При другите мъже тя е три пъти по-ниска, при жените е по-малка, защото са по-емоционални.

Експериментите ясно потвърдили: по време на молитва възпалителните процеси се успокояват и имунната система започва да работи по-точно и ефективно.

Advertisement