Кучето – това е космос. Това е вселена. Това е любов

куче
Източник: Pixabay

Кучето – това е космос. Това е вселена. Това е приятел. Това е любов!

Кучето е просто куче… „Просто куче“? Сериозно??? Кучето е космос. Това е вселена. Това е приятел. Това е любов.

Боли ме душата за всички кучета без дом и семейство. И не по-малко съжалявам и онези, които живеят в семейството в позицията на „просто кучета“. В детството ми нямах куче.

Ние в моето семейство сме създали свой кодекс на съвместен живот. В нашата координатна система куче в леглото е норма, но не и на верига. Можете и трябва да целунете кучето, но е забранено да го биете. Без никакви изключения.

Не съдя тези, които водят кучета на изложби. Няма нищо лошо. Но разбирам, че хората го правят за себе си. По различни причини, но в крайна сметка за себе си.

Кучето не се нуждае от това. Кучето не се нуждае от купа, не се нуждае от признание, не се нуждае от титла.

Кучето има нужда от вятър. Да копае дупка. И да се въргаля в калта. Дълга разходка. Лице. Семейство. Уроци. Внимание. Любов. Да бяга  през листата през есента, през глухарчетата през пролетта. Прегръдки. Кучето има нужда от пръчка. И топка. И вашето време. Топло езеро. И любящи ръце. Глупави гълъби. И усещане за свобода.

С кучето трябва да говорите. Хванете топлата  му муцунка в дланта си. Погледнете право в очите си и кажете: „Обичам те, мой добър приятел“. И внимателно „слушайте“ отговора. След това избършете отговора от лицето си и го почерпете.

Така го разбирам аз. И така го чувствам. Така сме щастливи.

А вие можете да въртите пръст на слепоочието си колкото искате и да ми измисляте  интересни диагнози.

Ние отиваме на разходка. Вятърът ни чака. Глупавите гълъби.

И чудесната пръчка.

Advertisement