Кратки православни молитви от по едно изречение за всеки ден

Псалм 90 - мощна молитва, закриляща във всяка житейска ситуация
Източник: Pexels

Много често човек страда, когато започне да губи материални и духовни блага. Въпреки факта, че нашите желания непрекъснато се променят, същността им остава доста проста – всеки иска благополучие, мир, да няма проблеми и да му се сбъдват поне малките желания.

Много често дори не забелязваме как здравето, храната, домът, в който сме свикнали да бъдем всеки ден, стават обичайни и вече не възприемаме това като специални бага. Едва когато започнем да ги губим, започвамме да ги ценим. Например само да загубим пари или работата си и се паникьосваме.

Загубим ли това, с което сме свикнали, и спокойствието ни е нарушено. Разболее се близък? Веднага ни обзема отчаяние. Затова е важно да молим Господ да не ни лишава от това, с което сме свикнали.

1. Господи, избави ме от вечни мъки

Хората могат да съгрешават, да се покаят, да преживеят и да повторят греховете си. Много е трудно да се откажеш от навик или да действаш като християнин, ако няма алтернативно решение. В такива случаи трябва да помолите Господ да ви отърве от вечните мъки и страдания. Особено ако нямате сила да се борите с някакъв вид грях.

2. Господи, съгреша ли с ум или мисъл, с дума или дело, прости ми

Много често  не забелязваме как извършваме грехове, без дори да го подозираме. Именно поради тази причина страдаме и то много. Затова Господ ни съветва да се молим, за да не съгрешаваме, да го молим за прошка, дори и самите ние да сме извършили някакъв грях, без да подозираме.

3. Господи, избави ме от всяко неведение, забрава, малодушие и окаменяла безчувственост

Неведението е чувство, което ви пречи да постигнете целите си и да изпълните желанията си. Много често човек в този случай губи обичайната си интуиция и извършва глупави неща.

Дори от незнание Господ помага на човек да не прави грешки. Забравата и малодушието са грехове, които могат да навредят на другите. Именно поради тази причина те могат да бъдат причината да не забелязваме нуждите на нашите ближни и просто да им навредим, без да разбираме защо са обидени, но най-опасното състояние на вкаменена безчувственост се счита, когато хората могат просто да бъдат безразлични към както добри, така и лоши неща в живота си.

В психологията това състояние е подобно на депресията. Ето защо, когато се молите всеки ден, е важно да не допускате да изпадате в него.

4. Господи, избави ме от всяко изкушение

В света има много изкушения. И дори ако човек не убива никого, не изневерява на сродната си душа, не краде и не мами, това не означава, че той не греши. Плащаме за това с вътрешен дискомфорт, нарушени отношения с близките и грешки, чиито последствия не са лесни за коригиране. Ето защо е важно да се молите на Всевишния срещу изкушенията.

5. Господи, просвети сърцето ми, което е помрачено от лукави желания

Колко често нашите страсти ни пречат да вземем правилните решения, да действаме и да се държим съвестно. Понякога грехът е толкова привлекателен, че ни е трудно да постъпим правилно и да се предпазим от него.

Случва се черното да изглежда бяло и обратното, има ситуации, в които не е лесно да се вземе решение. В такива случаи е важно да помолите Господ за просветление и възможност да даде правилното, мъдро решение.

Advertisement