Когато купувате зехтин, обърнете внимание на тези три думи: разликата е голяма

Когато купува зехтин, обърнете внимание на тези три думи: разликата е голяма

През уикенда цялото семейство отидохме в нов хипермаркет, разположен близо до вкъщи. Вътре беше пълно с клиенти. Близо до рафтовете със зехтин станах свидетел на спор между две клиентки, които явно се познаваха.

Една от жените искаше да си купи зехтин, който беше с голяма отстъпка, а другата я убеждаваше, че въпреки намалената цена е по-евтино да си купи две бутилки обикновено слънчогледово олио. Ще бъде по-икономично и по-добре за готвене.

За да разберете коя от тях е права, трябва да разберете защо зехтинът в хипермаркета понякога е толкова евтин.

На бутилките има важни обозначения: Pomace на евтината и Extra Virgin на скъпата.

Обозначението на зехтина помаче не говори много на нашите клиенти, но ако потърсите информация ще разберете, че той се извлича от второто пресоване на маслиновта пулпа. Произвежда се от кюспето, останало при производството на необработения зехтин.

Тъй като след първото пресоване в маслините не остава много естествен зехтин, кюспето се обработва с разтворители, излага се на температура и се филтрира допълнително.

Вкусът и ароматът на продукта се осигуряват от добавянето на зехтин Extra Virgin, който може да бъде около 20% в бутилка, но в такъв зехтин има минимално полезни вещества.

Можете да използвате този зехтин, но е по-добре да го използвате за приготвяне на нещо на тиган, а не е подходящ за салати.

Ако опаковката е с надпис Extra Virgin, съдържанието й е с най-високо качество и е получено в резултат на първото пресоване. Този продукт е получен само механично, без използване на химикали. Максималните ползи и вкус също определят високата цена.

Нашето или чуждото?

Ако трябва да избирате между качествено слънчогледово олио или зехтин, но с етикет Pomace, аз лично гласувам за първото. Като цяло продуктите, които са характерни за региона, в който живее човек, се считат за по-полезни за него.

Всяко от маслата съдържа свои собствени полезни вещества, необходими на тялото. Не трябва напълно да заменяте едното с другото, но няма да навреди да ги комбинирате помежду си.

По енергийна стойност те са приблизително еднакви, но зехтинът съдържа повече витамин Е и Омега-9, докато слънчогледовото олио съдържа Омега-6, но само ако купувате нерафиниран продукт.

Advertisement