Когато го видяла, майка му съжалила, че го е родила. Но днес той е нейната гордост

Когато го видяла, майка му съжалила, че го е родила. Но днес той е нейната гордост
Източник: Daily mail

Когато австралиецът Робърт Хоуг се ражда, майка му едва може да се насили да погледне сина си в лицето. Цяла седмица жената останала в болницата, отказвайки да вземе сина си на ръце и да го види.

„Той е толкова грозен“, казала тя със сълзи на сестра си. Тя решила, че ще се откаже от него и дори съжалила, че синът й не е починал преди раждането…

Робърт е роден с гигантски тумор на лицето, недоразвити крака и няколко други вродени дефекти. Оттогава са минали над 40 години. И кой би предположил, че връзката между сина и майката, която започнала така трудно, ще се промени толкова много.

През целия си живот Робърт благодари на майка си, че е намерила сили да се справи с шока. За него тя се превърнала във вдъхновение.

В продължение на около месец Робърт бил отказано дете. Едва когато цялото семейство се събрало, за да поговори с майката, тя решила да прибере петото си дете, което било голямо разочарование за нея. Но годините минавали, момчето пораснала. Скоро жената видяла сина си отвъд шокиращия му вид. И го заобичала.


Цялото семейство разбирало, че заради външния си вид Робърт ще бъде обект на враждебност и подигравки през целия си живот.

Всички пазели Робърт и гледали никой да не го наранява. При първа възможност намерили хирург, който се съгласи да премахне тумора от лицето на момчето. За да направят това, лекарите трябвало да премахнат напълно носа му, който реконструирали с помощта на хрущял от големите пръсти на краката на Робърт.

Робърт Хоуг
Източник: Daily mail

Недостатъчното развитие на двата крака бил един от вродените дефекти на Робърт, които лекарите така и не успели да коригират. Семейството решава да ампутира и двата крака на сина си, за да може да ходи с протези.

Един ден Робърт намерил дневника на майка си, в който тя записвала собствените си мисли и съветите на лекарите. Веднъж изпаднала в отчаяние, тя написала всичко, което мисли за новородения си син. „Не изпитвам нищо към него!“ – прочел Робърт.

Тогава тези думи го поразили в сърцето. Мисълта, че майка му иска да се отърве от него, преследвала Робърт.

След години той ще признае, че дълго време е страдал, осъзнавайки, че е бреме за собствената си майка. Но един ден решил да погледна всичко от другата страна: „В един момент всичко изведнъж си дойде на мястото. Мислех си: животът ми е като филм. Има тъжни моменти. Но краят със сигурност ще бъде щастлив.”

Днес Робърт е известен писател. Въпреки външния си вид и липсата на крака, Робърт никога не е получавал нещо даром. Получава образование и работи като журналист.

Известен и успешен, той говори само с най-топлите думи за майка си. Той завинаги ще я запомни като „прекрасна, любяща, грижовна“.

Робърт и съпругата му Кати живеят в Уинам, Австралия. Те отглеждат две дъщери, които бащата просто обожава.

През 2013 г. е публикувана автобиографията на Робърт – „Ugly“. В своите книги и изказвания Робърт се опитва да покаже със собствения си пример колко много зависим от това какво мислят другите за външния ни вид и как тази зависимост ни унищожава.

Робърт признава, че често са го карали да „оправи“ външния си вид. Но като успешен писател и щастлив баща се чуди защо му е нужно това. И без това е постигнал в живота всичко, за което е мечтаел.

Основното нещо, казва Робърт, е подкрепата на близките му – с нея всичко е възможно! Той е безкрайно благодарен на майка си, че не се предала на страха си, прибрала го у дома и му дала възможност да напише щастлив край на заплетения сюжет на живота си.

Advertisement