Казвали му да внимава със спасената от него горила. Срещата им след 5 г. трогва до сълзи (видео)

Казвали му да внимава със спасената от него горила. Срещата им след 5 г. трогва до сълзи (видео)
Източник: Скрийншот/YouTube

Дамян Аспинал е едно от най-големите имена сред природозащитниците. Чрез своята фондация, Фондация „Аспинал“ (Aspinall Foundation), този човек е направил за горилите повече, отколкото някой може да си представи.

Той е посветил целия си живот на отглеждането им и помагането им да се върнат в естествената си среда.

Сред горилите, които е спасил, е една на име Куиби, която Дамян отгледал от малка и се грижи за нея до петата й година от живота. След като се отдалечи от естественото си местообитание, Куиби бил върнат на свобода в дивата природа.

Минали години и Дамян нямал търпение да научи как се справя Куиби в новия си дом.

Когато повдигнал идеята да се събере отново със стария си приятел горила, повечето от семейството и приятелите на Дамян го предупредили, че Куиби вероятно се е адаптирала напълно към дивата природа и вероятно ще бъде враждебен към всеки човек, който се опита да я доближи.

Дамян, от друга страна, бил убеден, че приятелят му ще го е запомнил и така и се оказало. 

Тяхната среща, която се състояла пет години след като се видели за последно, е една от най-трогателните, на които сме били свидетели. Връзката между Дамян и Куиби е по-силна, отколкото някой може да си представи.

Това наистина трябва да се види. Вижте видеото по-долу.

„В момента, в който чух бълбукането – горилите имат бълбукане и това е много дълбоко любовно бълбукане – знаех, че всичко ще бъде наред“, спомня си Аспинал. „Точно в този момент всичко спря. Звуците на гората спряха и звуците на реката спряха и аз бях просто пленен в този момент. Той ме погледна в очите с такава интензивност и такава любов.

Но опасността не била отминала. Все още имало шанс съпругите на Куиби да не бъдат толкова гостоприемни към този напълно непознат.

„Бях много по-притеснен, че някоя от съпругите ще защити Куиби“, признава Аспинал.

Но и това не се случило. От кадрите се вижда как семейството на Куиби посреща радушно неговия човешки приятел.

Advertisement