Какво ще стане, ако ядете по 2 банана на ден?

банани
Източник: Pixabay

Бананите са едни от най-калоричните плодове, поради което често виждаме препоръки да се ограничим в употребата им. Голямо предимство на бананите за нас е тяхната наличност през цялата година и относително ниската цена. Но възможно ли е да се ядат по 2-3 банана на ден и какво ще стане, ако това се направи?

На тези въпроси отговаря лекарят от САЩ Лусия Гарсия, пише Quora.

Експертът е сигурен, че бананът е един от най-здравословните плодове. Има умерена сладост и съдържа много хранителни вещества, от които тялото се нуждае.

Д-р Гарсия твърди, че бананите са с ниско съдържание на калории (в сравнение с много други храни). Един средно голям банан тежи около 100 грама и съдържа около 80 калории.

„Яденето на 2-3 банана на ден няма да ви направи дебели“, казва лекарят.

Факти за бананите, които ще ви мотивират да ги ядете

Бананите са богати на въглехидрати и са най-добрият източник на калий и витамин А.

Бананът има нисък гликемичен индекс от 51.

100 грама банан съдържа:

75 грама вода
1,32 грама протеин
0,58 грама мазнини
19,3 грама въглехидрати
0,82 mg диетични фибри
9,3 mg калций
8,5 mg фосфор
0,55 mg желязо
0,24 mg каротин
10,3 mg витамин В
6 mg витамин В20
0,78 mg ниацин.

Бананите ще ви направят щастливи

Освен това бананите съдържат триптофан, който при поглъщане се превръща в серотонин. Серотонинът помага за естествено регулиране на настроението, може да направи хората спокойни и щастливи. Затова бананите се наричат ​​„плодове на щастието“.

Бананите са известни с високото си съдържание на калий, което има положителен ефект върху осигуряването на енергия и възстановяването.

„2-3 банана могат да осигурят достатъчно енергия за 2 часа енергични упражнения. Не е изненадващо, че много известни спортисти предпочитат банани “, заключава лекарят.

Advertisement
Фейсбук коментари