Какво означава бялата пяна в буркана с мед? Ще се изненадате:

Какво означава бялата пяна в буркана с мед? Ще се изненадате:
Youtube | Пасека в объективе

Хората, които купуват мед, може веднага или след известно време да забележат, че върху повърхността на меда в буркана се образува бяла пяна. Какво означава тя?

Това признак за некачествен, незрял, разреден мед ли е или нещо друго?

Всъщност бялата пяна, или скрежта в буркана с мед е естествена медна глюкоза, която се образува по-бързо или по-бавно, в зависимост от количеството естествена глюкоза и фруктоза в меда.

Бялата пяна е доказателство, че медът е суров, жив и не е нагряван или подлаган на други температурни обработки преди слагането в буркана. С други думи, тя е доказателство, че медът е истински. 

Тази бяла пяна се образува естествено и е пълна с натурален прашец, който е изключително полезен за здравето на целия организъм. А вкусът на тази медена пяна е невероятен – донякъде напомня на бонбони, но много по-вкусен и здравословен!

Бялата пяна е естествена кристализирана медена глюкоза: това само потвърждава натуралността на меда. Образуването на бял слой се случва в естествен мед с ниска влажност и се случва при относително нормални условия на съхранение. Смята се, че колкото по-ниско е водното съдържание, толкова по-качествен е медът.

Поради високата плътност на меда, поленът, уловен в меда, се издига на повърхността му; в пяната има много прашец, който повишава имунитета и подобрява състава на кръвта. Медената глюкоза е основният източник на храна за нашия мозък и сърце.

Ако след време в буркана с мед се образува бяла пяна, това означава, че сте истински късметлия: медът е жив, натурален, с високо качество и не подлежи на нагряване преди пакетиране. Можете спокойно и с удоволствие да го ядете!

Но трябва да се отбележи

Като правило, след изпомпването на меда, пчеларите препоръчват медът  да се остави за няколко дни или още по-добре за седмица, така че да има време да узрее и да подобри характеристиките си.

След това се отстранява пяната (цялата!) и едва тогава медът се пакетира.

Това е важно за гарантиране на качеството и стабилността на продукта. Пяната наистина има богат вкус и съдържа прашец, но може да включва и малки петна и въздушни мехурчета.

Ето защо, преди опаковането, медът трябва да бъде правилно обработен и проверен, за да се осигури съответствие със стандартите. Така в буркан с висококачествен мед можете да намерите малко количество пяна, което му придава допълнителен аромат и вкус.

Важно е да запомните, че качеството на меда зависи от професионализма на пчеларя и спазването на технологията на неговото производство. Затова, когато избирате мед, доверете се на доверени пчелари и марки, за да се насладите на натурален и вкусен продукт.

Advertisement