„Как се включва това нещо?“ Пътник приземил самолет след припадане на пилота

Източник" CBS

През май 2022 г. полет на „Чесна“ 208 Caravan можел да завърши катастрофално, когато единственият пилот изгубил съзнание. Без никакъв опит в летенето пасажер поел управлението на самолета и успял да го приземи. Как го направил?

„Ако не реагирам, ще умрем“

10 май. По обяд. Малък едномоторен самолет Cessna 208 Caravan излетял от международно летище на Бахамите за Флорида. На борда на самолета имало 3-ма души – пилотът, приятел на пилота и пътникът Дарън Харисън.

Неочаквано пилотът съобщава на спътниците си, че не се чувства добре и губи съзнание. Мъжете не успяват да го съвземат. Самолетът с висока скорост започва да пада във водата.

Тогава пасажерът Дарън Харисън решава да поеме управлението на самолета. Хванал щурвала и започнал бавно да тегли към себе си. Дарън успял да извади самолета от пикирането.

„В този момент разбрах, че ако не реагирам, ще умрем.“

Пасажер зад щурвала

Харисън се свързал с диспечера и му обяснил ситуацията. Той също така казал, че няма представа как да управлява самолета и изобщо не разбира бутоните на контролния панел. Единственото нещо, което Дарън можел да посочи, било, че самолетът им бил край бреговете на Флорида.

Диспетчерът посъветвал Харисън да се спусне до височина от 5000 фута и да се опита да лети покрай брега. Той също така предупредил, че по-нататъшната комуникация с Дарън ще се поддържа от летището Палм Бийч.

В Палм Бийч диспечерът Робърт Морган е извикан спешно от почивка. Той е и летателен инструктор. Летял е с „Чесна“.

Той обаче нямал опит в полетите на Cessna 208 Caravan. Но Робърт намерил начин. Той разпечатал снимка на пилотската кабина на Cessna 208 Caravan и продължил да дава ясни инструкции на Харисън.

Най-близкото летище до Дарън било Boca Raton. Но Морган решил да насочи самолета към най-голямото летище в района – Палм Бийч, тъй като там пистата е по-дълга.

Целият диспечерски екип в Палм Бийч се захванал за работа. Всеки искал да помогне с каквото може. Самолетите във въздуха били прехвърлени в зоните за задържане. Пожарникари и линейки се изтеглили към пистата.

Междувременно Робърт Морган казал на Дарен как да разшири задкрилките и го подготвил за успешно кацане. Той обяснил на Харисън, че носът на самолета трябва да се държи леко повдигнат, докато колесникът докосне земята.

Успешно приземяване

И сега „Чесна“-та докосва пистата.

„Бос бавно натиснах спирачките. Изненадващо, но се чувствах удобно. Когато всичко свърши, казах „Благодаря ви за всичко“ и хвърлих слушалките на таблото“, казва Дарън Харисън.

Според Робърт Морган приземяването е 10 точки от 10.

„Тогава ми се струваше, че сега ще заплача, защото адреналинът в кръвта ми хвръкна“, каза Морган. „Бях много щастлив, че никой не е пострадал.“

Другите пилоти, които следяли ситуацията, били изумени.

„Казахте, че пътникът е приземил самолета? Боже мой. Страхотна работа“, каза; един от пилотите, чакащи да излетят от летище Палм Бийч.

„Този ​​човек постигна невероятно постижение. Едномоторен турбовитлов самолет е труден за управление. Най-трудното нещо е да настроите самолета за подход за кацане и след това да го приземите. И това трябвало да бъде направено от човек с нула летателни часове “, споделя впечатленията си друг пилот.

Най-много Дарън се тревожел за пилота, който бил в безсъзнание през цялото това време.

„През този ден произнесох най-дългата молитва в живота си. Но последната част от молитвата и най-силната като емоции беше за човека, който лежеше в безсъзнание в опашката на самолета.“

Диспечерът Робърт Морган, вляво, помогнал на Дарън Харисън, вдясно, да приземи самолета, след като пилотът изгубил съзнание. Източник: Rober Morigan

За щастие с пилота всичко било наред. Той бил откаран в болницата, където е опериран за дисекация на аортата. И след 6 дни го изписали.

След кацането Дарън Харисън се срещнал със своя ментор Робърт Морган. Робърт дана Дарън отлична оценка за пилотирането. Самият герой най-много мечтаел да бъде отново на земята и да се върне при бременната си жена.

Advertisement