Как една майка отучила децата си от телефоните и до какво довело това:

Как една майка отучила децата си от телефоните и до какво довело това:
Изображение от freepik

Телефоните и другите електронни устройства се превърнаха в голямо бедствие за децата.

А Мария имала три деца. Един ден жената не издържала и решила по някакъв начин да откъсне децата от екраните. Тя забелязала, че децата вече са прекалено привързани към компютрите и телефоните.

Дори поведението им се променило поради постоянното седене зад тях. Децата станали агресивни, неконтролируеми и конфликтни. Често се крали помежду си за място пред компютъра.

Затова майката решила да положи всички усилия, за да пренасочи децата към нещо друго.

Разбира се, това не била лесна задача. Жената обаче била упорита. Двамата с баща й определили график за децата – само по час екранно време на ден.

През останалото време оставили децата да правят каквото им душа иска. Могат да играят игри, както на закрито, така и на открито, да се занимават с четене на книги, рисуване, общуване, почистване на стаята…. Всичко освен джаджи!

Промяната била голяма изненада за децата, но нямало накъде – майката твърдо отстоявала позицията си.

Първоначално децата искали да омилостивят майка си със сълзи, но плачът не помогнал. Тогава започнала истерията. Когато децата усетили, че по този начин няма да се постигнат отстъпки, те започнали да убеждават родителите си да отменят ужасното наказание.

Мама обяснила, че това не е наказание, а решение за промяна в начина на живот.

Съпротивата продължила няколко дни. Всеки ден тя ставала все по-слаба. Децата си намерили нови игри без телефони, смартфони и друга техника.

Въображението им започнало да работи. Така животът на семейството постепенно се променил до неузнаваемост.

Сега семейството започнало да пътува много, да играе интелектуални игри, да чете и просто да си почива с чаша ароматен чай. И важното е, че децата вече не се карали помежду си и станали по-толерантни към исканията на майка си.

Този начин на живот, разбира се, се отразил на техните академични постижения. Те били изненадани, че уроците им вече са по-лесни и оценките им са по-добри. Освен това си и лягали навреме. А през уикенда били нетърпеливи да пътуват някъде.

Ето основните стъпки, които трябва да предприемете, за да откъснете децата си от екраните според констатациите на майката на това семейство:

Вземете телефоните и компютрите от децата и не реагирайте на техния плач и истерии.

Запълнете времето им с четене на любимите си книги.

Играйте игри на ума.

Пътувайте или се разходете заедно сред природата.

Правете това, което децата обичат.

Advertisement