Как да помогнем на децата си? Кратка, но много силна молитва към Исус Христос:

Силна майчина молитва за нейната дъщеря

За съжаление не всички родители се молят за собствените си деца. Дори тези, които се смятат за християни, често пренебрегват родителската молитва.

Родителските молитви обаче са надарени със специална сила – именно те могат да повлияят на живота на вашето дете.

Често нерелигиозните родители не разбират защо детето им постоянно няма късмет. Освен това често децата на такива родители стават груби и нагли с възрастта, стават егоисти и нахални към всички около тях.

Освен това, колкото повече остаряват, толкова повече лоши навици придобиват – пиенето на алкохол, тютюнопушенето, наркотиците, развратът стават ежедневие за тях. Впоследствие могат дори да станат престъпнижи.

Православните родители никога няма да поверят съдбата на собственото си дете на случайно стечение на обстоятелствата. Напротив, те ще отправят ежедневни молитви за благополучието на детето си, знаейки, че Господ определено ще ги чуе и ще им помогне.

Защото можете да загубите детето си както физически, така и духовно. И знаейки това, вярващите родители не пренебрегват редовните молитви – така те поверяват съдбата на децата си в ръцете на Небесния Отец, всемогъщ, мъдър и милостив.

Никога не забравяйте, че родителските молитви са надарени със специална, наистина чудотворна сила и нашата безгранична, безусловна, чиста любов ги дарява с тази сила.

И самият Господ не винаги може да устои на такава сила – понякога Той просто не може да откаже такива молитви, въпреки че този отказ Му се струва необходим. Майчините молитви се считат за особено силни – като правило майките влагат цялата си душа в молитва за децата си.

И ако Господ ни обича всички и ни желае добро, то родителите, напротив, най-често желаят благополучие не за себе си, а за децата си. Хубаво ти е на душата, когато видиш семейство, в което децата се възпитават благочестиво – знаят кой е Спасителя, знаят за Неговия подвиг и затова искат да живеят богоугодно и праведно.

И родителите винаги ще бъдат щастливи, знаейки, че всичко върви добре в живота на детето им и няма значение дали е на петнадесет години или на четиридесет и пет. Нашите родители винаги се тревожат за нас – радват се на нашето щастие и понякога скърбят за нашите проблеми дори повече от нас самите.

И така, очевидно е, че Господ никога няма да остави вярващите родители и техните деца без помощ, но как точно да се обърне човек към Небесния Отец?

На първо място, важно е да се молите внимателно – не се разсейвайте и не мислете за нищо странично.

Отнасяйте молитвата си с разбиране, обмислено – важно е да осъзнавате за какво се молите и към кого се обръщате.

Молитвата ви трябва да бъде сърдечна и искрена, а не механична и безразлична.

Не забравяйте за покаянието по време на молитва – помнете, че всеки от нас е грешник. Господ е глух към горделивите, но е снизходителен и милостив към смирените.

Молете се редовно и упорито – твърдо вярвайте, че Небесният Отец определено ще ви помогне.

Освен това помнете – Господ няма да чуе молитвата на човек, който е далеч от истинското благочестие и богоугодния живот. Затова е много важно да спазваме всички основни Божии заповеди и редовно да посещаваме храма, да се докосваме до Светото Тайнство Изповед и Светото Причастие.

Но коя молитва да прочетете? 

Препоръчително е да се молите за детето си всеки ден, сутрин и вечер. Можете да се молите както в църквата, така и у дома. Можете да отправите молитва със собствените си думи или да прибягвате до помощта на канонични молитви.

Много често родителите дават предпочитание на тази прекрасна и доста кратка молитва към Исус Христос:

Господи Исусе Христе, да бъде Твоята милост към моите деца (имената им), пази ги под Твоя приют, покрий ги от всяка лукава похот, прогони от тях всеки враг и противник, отвори им ушите и очите сърдечно, дай им мир и нежност . Господи, ние всички сме Твое творение, смили се над моите деца (имената им) и ги насочи към покаяние. Спаси, Господи, и помилуй моите деца (имената им) и просвети умовете им със светлината на ума на Твоето Евангелие и ги напътствай по пътя на Твоите заповеди и ги научи, Спасителю, да творят Твоята воля, тъй като Ти си наш Бог.

Advertisement