Как да храним птиците през зимата? Прости правила, които ще спасят живота на стотици птици

Как правилно да храним птиците през зимата? Прости правила, които ще спасят живота на стотици птици!
Източник: Pixabay

Зимата е тук, улиците са обвити в студ, а някъде вече вали сняг. Всичко това означава, че е време да помогнем на нашите пернати другари, които не са мигриращи.

И без това бедната им есенна диета обедня, броят на ястията беше значително намален в сравнение с лятното изобилие.

Затова открийте хранилките, отворете мазетата – ресторантът за птици е време да заработи!

Но преди да преминем директно към менюто, трябва да споменем няколко много важни нюанса.

Първото е, че ако започнете да храните птиците, тогава трябва да го правите редовно, всеки ден или докато се изядат лакомствата в хранилката.

Птицата, знаейки, че тук често се появява нещо вкусно, ще спести енергия и няма да тръгне да търси храна на друго място. Докато разбере, че собственикът на магазина е решил да пропусне някой ден, тя ще загуби поне половината от светлата част на деня и ще остане полугладна. А през зимата дните са къси. Загубеното време означава загуба на ситост и по-малък шанс за оцеляване.

Второ, ако започнете да храните птиците, тогава трябва да правите това до пролетта. Не само до март, но до нормалната топлина, когато се появяват насекоми и всичко се покрие със зеленина.

Причината е проста – няма откъде да дойде нова храна. Всичко налично е било почистено през зимата, земята е все още студена и празна, готова да роди нещо ново. Съответно насекомите без растения също са много малко. Случва се през целия студен сезон една птица да едва едва да се държи  и да не успее да дочака пролетта.

Вече можете да преминете към храненето.

Тук всичко е доста лесно. Да започнем с най-лесните и достъпни лакомства – просо и слънчогледови семки. Не осолени, не пържени – всичко е сурово и нерафинирано.

Иначе към семената можете да добавите овесени ядки, пшеница, тиквени и ленени семена, също сурови. И за десерт предложете на птиците сушени плодове, например офика или глог.

От ядките можете да предложите лешници, лешници, фъстъци или орехи. Всички изброени по-горе са много питателни поради високото си съдържание на мазнини. Синигерите и сойките ще се зарадват на такива лакомства.

Но ако не можете да харчите пари за ядки, добавете несолена свинска мас – тя също е отличен източник на мазнини.

И да, всичко описано тук трябва да е качествено. Да не е развалено, да не е гранясало. В противен случай е еднакво опасно както за вас, така и за птиците.

Сега нека поговорим какво не трябва да поставяте в хранилката. На първо място, това са хлебни изделия.

Те са богати на дрожди, но бедни на други полезни микроелементи. Не е питателна или здравословна. В допълнение, поради лепкавата структура, хлябът може да бъде опасен за стомашно-чревния тракт на птицата.

Това се отнася и за другата част от тразпезата ни. Колбаси, сирене, чипс и бонбони са радост за човешкия ни корем, но за птиците това ще причини само вреда.

Advertisement