Как баща поставил на място двете си арогантни дъщери

Как баща поставил на място двете си арогантни дъщери
Снимка отVitolda Klein on Unsplash

Така се стече животът, че мой приятел трябваше да отглежда дъщерите си сам – има две. Съпругата отдавна избяга с млад любовник. Веднъж станах свидетел на доста противоречива сцена, а момичетата тогава бяха на 14 и 15 години.

Бяхме в дома му. Седнахме, обядвахме и просто си поговорихме. Изведнъж вратата се отваря и двете дъщери влизат вътре, говорят си за нещо свое, без да ни обръщат внимание.

Баща им ги попита съвсем миролюбиво: „Момичета, в стаите ви цари пълна бъркотия, чиниите са мръсни, леглата не са оправени, не искате ли да подредите малко?“

Честно казано, отговорът им ме изуми: „Защо командваш? Нямаш право да ни казваш какво да правим. В училище научихме, че има закон, който защитава децата, и ние сами можем да решаваме какво да правим“.

Отговорът на моя приятел ме възхити.

След кратка пауза той каза: „Е, тогава нека да извадим телефоните си и да се сбогуваме с тях. Не си спомням закон, който да задължава родителите да купуват скъпи смартфони. Не в трябва и компютър – ще започнете да си учите уроците в библиотеката. Интернетът свърши. Законът не сочи, че трябва да има такъв.

Можете да се обличате и с дрехи втора употреба, щом сте станали такива адвокати. А през зимата е напълно възможно да носите валенки, а не кожени ботуши – така щесе грижа за вашата топлина.“

Една от дъщерите веднага дойде на себе си, промърмори нещо и започна да мие чиниите. Втората се цупеше известно време, но само след пет минути започна да чисти апартамента.

Гледайки това, приятелят се усмихна и каза: „Те растат.“

След това продължихме нашия увлекателен разговор под звуците на чистене.

Advertisement