Изследванията потвърджават: умните жени са заплаха за крехкото мъжко его

Въпреки че учените са успели да установят, че силните и интелигентни жени могат да предизвикат известен страх у противоположния пол, това не означава, че нещо не е наред с тези момичета. Не всички мъже са еднакви…

Няма спор, че повечето мъже предпочитат крехки, нежни и женствени момичета. Можете да отречете, но фактът остава – повечето средностатистически мъже едва ли ще изберат силна и властна жена.

Така е било още в древни времена и с течение на времето се е превърнало в неразделна част от човешкия геном. Но въпреки генетичната предразположеност, все още нямаме отговор на един въпрос: предпочитат ли мъжете нежни и женствени партньорки, защото те са генетично програмирани да бъдат единственият силен пол? Защото една по-силна и интелигентна жена е заплаха за тях?

За щастие тук науката ни идва на помощ. Има много проучвания, които показват, че броят на мъжете, които са готови да излизат с наистина интелигентна и силна жена, е много по-малък, отколкото си мислите.

Едно такова проучване е проведено от учени от Университета в Бъфало, Тексаския университет и Лутеранския университет на Калифорния. Участниците били попитани колко удобно биха били във връзка с по-умна жена от тях. 90% отговориха, че биха се съгласили, но когато им били оповестени резултатите от оценката на женското IQ, мъжете променили мнението си.

Оказва се, че мъжете са привлечени от по-интелигентни и решителни жени, но само ако са на физическо и психологическо разстояние от тях. А що се отнася до срещи и нещо по-интимно, силният пол предпочитат партньори с по-ниско ниво на интелигентност.

Подобен социален експеримент, проведен в рамките на друго проучване, не само показа същите резултати, но и помогна на учените да формулират вероятно обяснение за причините. И така, по време на експеримента, неговите участници трябваше да анализират и опишат усещането за собствената си мъжественост в ситуация, в която потенциалният им партньор се оказа по-умен и по-продуктивен от тях самите.

Имайки предвид всичко по-горе, се оказва, че мъжете се страхуват от интимност със силна, интелигентна и самодостатъчна жена. Очевидно такъв представител на по-слабия пол е заплаха за мъжкото его. В резултат на това мъжете правят всичко по силите си, за да спрат подобна интимност, дистанцират се от по-умни и продуктивни партньорки от тях самите.

Въпреки това, въпреки че учените успяха да докажат, че силната и интелигентна жена предизвиква известен страх у мъжете, това не означава, че нещо не е наред с нея. Просто не всички мъже са еднакви.

Няма нищо лошо в това да следваш мечтите си, да имаш амбиция и да работиш усилено, за да постигнеш целите си. Някой може да смята това за заплаха за егото, но определено ще има някой, който иска да ви подкрепи и ще ви приеме такива, какъвто сте. Просто не се задоволявайте с по-малко.

Advertisement