Изчезването на бременната Бетани. Случаят, който бил разкрит след 12 години

Бетани Ан Декър и Роналд Ролдан
Бетани и нейният приятел Роналд. Източник: Loudoun County Sheriff’s Office

На 29 януари 2011 г. 21-годишната студентка на име Бетани Ан Декър изчезнала от апартамента си в Ашбърн. Въпреки множеството версии и широкото медийно отразяване на случая, местонахождението на Бетани все още не е известно.

Историята на Бетани започва, когато тя влиза в университета на Феърфакс през 2009 г. Тя била общително и весело момиче, бързо намерила приятели и се включила в студентския живот.

Именно в университета тя срещнала своя състудент на име Емил Декер. Те започнали да се срещат, скоро се влюбили и решили да се оженят. Само няколко месеца по-късно научили, че Бетани е бременна. По това време тя вече имала дете на година и половина.

Въпреки че в началото бракът бил щастлив, постепенно започналии да имат разногласия и кавги. Семейството на Бетани по-късно си спомнило, че Емил я контролирал и я насилвал.

Въпреки това тя се опитала да спаси брака и се подготвяла за появата на второто си дете. В края на 2010 г. Емил е изпратен в Афганистан да служи в американската армия.

През 2011 г. Емил се върнал у дома в отпуска. Заедно със съпругата си и малкия им син те отишли да почиват на Хаваите. След като се върнал от ваканцията, Емил отишъл да посети родителите си. А Бети занесла бебето при майка си. Майка й го гледала, защото Бет имала да учи и да работи. Ден по-късно Емил трябвало да се върне на служба.

Учудил се, че жена му не дошла да го изпрати. Отношенията им били обтегнати и той смятал, че просто му е обидена. 

Следобед на 29 януари Бет помолила шефа си да започне работа на непълен работен ден. Шефът нямал нищо против. Но Бет така и не се появила на работа. Приятелите не са се свързали веднага с полицията. Те получавали съобщения от Бет. Вярно, съдържанието им било странно.

След седмица обаче се притеснили, защото Бет не отговаряла на обажданията. Уведомили майка й за това. Когато родителите й пристигнали в апартамента на Бет, видели слой прах, все едно отдавна никой не е живял тук. н. Колата й била отвън. Бет веднага била обявена за изчезнала.

Започнало разследване, по време на което властите разпитали семейството, приятелите и познатите на Бетани. Оказало се, че Бет не е използвала телефон, банкови карти от около две седмици.

Първите заподозрени са съпругът й Емил и приятелят й Роналд Ролдан. Емил бил  разпитан, но за този ден имал желязно алиби. По-късно той преминал тест с полиграф, който потвърдил думите му.

После се обърнали към Роналд. Оказало се, че Бет е излизала с него. Те дори наели апартамент заедно. Най-странното е, че след изчезването на Бет Роналд не съобщил никъде за изчезването, а просто се изнесъл от апартамента. Защото договорът за наем приключил. Започнали да го разпитват.

По думите му, когато Бет не се върнала, той помислил, че тя е отишла да живее при родителите си. В деня на изчезването я видял около 16-20 ч., когато излязъл от апартамента. Когато се върнал, момичето го нямало.

Когато започнали да го разпитват за подробности, той бил нервен и объркан в показанията си. Изяснило се, че и преди е бил осъждан за по-леки нарушения. Полицията получила заповед за претърсване на апартамента, в който живеел Роналд. Но доказателства не били намерени. Майката на Бетани помоли Роналд да мине полиграф и да докаже невинността си. На което той отговорил:

– Това не е необходимо, тъй като разказах всичко на разследващите.

След това Роналд бил освободен, а случаят останал неразкрит.

Пробивът

Пробивът дошъл през 2014 г. Роналд бил арестуван за опит да убие приятелката си Вики. Постоянно я биел и я заплашвал с насилие. И когато момичето решило да избяга от него, той я проследил къде живее и я посетил.

Момичето извадило оръжието си и успяло да натисне два пъти спусъка. Раненият Роналд успява да й изтръгне оръжието и стреля три пъти по Вики. В крайна сметка те оцелели. Но Вики загубила окото си. Съдът не я подвел под отговорност. Те приели нейната съпротива като защита.

Вики, бившата приятелка на Роналд, загубила окото си след сблъсък с него Иzточник: CBS

Но Роналд бил обвинен и осъден на 6 години. След като излежава присъдата си, той трябвало да бъде депортиран в родината си, в Боливия.

Роналд трябвало да бъде депортиран в Боливия през 2020 г. Но той бил отведен във Вирджиния, където отново бил задържан. Имало нови доказателства в стария случай на изчезналата Бет. И следователите отново пристъпили към разпити.

През 2022 г. той се признал за виновен и разказал какво се е случило в онзи фатален ден.

Двамата се скарали и той бутнал Бетани. Тя ударила главата си в перваза на прозореца. Роналд проверил пулса й. Момичето не дишал. Страхувал се да се обади в полицията и просто решил да се отърве от доказателствата.

Поставил я в огромна найлонова торба за изхвърляне на коледната елха. След това взел торбата и я хвърлил в машината за смет, която се намирала в комплекса им. Той казал също, че чрез фалшив IP адрес комуникирал с приятелите на момичето от нейно име, за да отклони подозренията от себе си.

През 2023 г. Роналд беше изправен пред съда. Беше осъден на 40 години. Но тъй като тялото не е открито, той ще лежи 12,5 години зад решетките. След това ще бъде под наблюдение. Ако Ролдан наруши другите условия, като например забрана да контактува с членовете на семейството на Декър, или извърши друго престъпление, той може да бъде принуден да излежи целия срок на присъдата.

Advertisement