Историята на „момчето-костенурка“: как успяло да премахне огромна бенка от гърба си (видео)

Историята на
Източник: Channel 4

Рядък и просто огромен родилен белег като този се среща при около 1 на 20 хиляди деца, но водещият хирург, който се заел с лечението, нарекъл това най-лошият случай, който някога е виждал. Ще ви разкажем историята на този малък герой, който трябвало да се сблъска с такъв голям проблем на тялото си.

Момчето-костенурка от Колумбия

8-годишният Дидие Монталво от Колумбия страдал от рядко заболяване, известно като вроден меланоцитен невус, т.е. обширен родилен белег по тялото.

Бенката на момчето станала толкова голяма, че до шестгодишна възраст покрила целия му гръб, като черупка на костенурка, за което получил прякора „момче-костенурка“.

момчето костенурка
Източник: Channel 4

Подобен родилен белег  – вроден меланоцитен невус – е многорядък: среща се при около 1 на 20 000 новородени, но водещият британски хирург, който доброволно лекувал и оперирал детето, описва състоянието на Дидие като най-лошото, което някога е виждал.

Животът на Дидие бил сериозно засегнат от невуса, покриващ повече от половината обиколка на тялото му, както поради болезнения сърбеж по кожата, така и защото значително намалил самочувствието на момчето.

Хората в родното село на момчето в провинциална Колумбия в Южна Америка отбягвали него и семейството му, а на майка му Луз веднъж дори било казано, че вината е нейна, защото видяла слънчево затъмнение, докато била бременна.

огромна бенка
Източник: Channel 4

Семейството било твърде бедно, за да отдели пари за операцията, но животът на момчето се променил, когато трогателната му история била публикувана в местния вестник и се излял дъжд от дарения.

Въпреки че вече можели да си позволят операцията, то тя все още не била никак лесна – всъщност щяла да бъде болезнена, опасна и сложна.

В крайна сметка пластичен хирург от болницата Great Ormond Street в Лондон отива в Колумбия, за да помогне на екипа да оперира.

Хирургът Нийл Булстрод е оперирал десетки деца с подобни израстъци – но никога чак толкова кестремен като това на Дидие.

„Реално три четвърти от обиколката на тялото му бяха засегнати.“ – казва хирургът.

Това обаче не попречи на господин Булстрод да иска да помогне за премахването на израстъка – и да го спаси от неприятния му прякор „момчето-костенурка“.

Хирургът добавя: „Когато видях снимките на Дидие, едно от първите ми чувства беше, че ако успеем да го премахнем, ще подобрим значително качеството му на живот.“

момчето костенурка след операцията
Източник: Channel 4

В крайна сметка момчето претърпява двучасова операция, при която израстъкът е отстранен успешно. След операцията ентусиазираното момче казало на репортерите:

„Очаквам с нетърпение да изляза на слънце без тениска и да плувам с приятелите си.“

Advertisement