Историята на Иванка – жената, родена с „половин лице“, която вдъхновява

Историята на Иванка - жената, родена с
Източник: gofundme.com/f/ivkadanisova

Момичето, което има толкова трудна съдба, се казва Иванка Данисова. Тя успешно работи като адвокат в родината си – в Братислава. Но тя става известна по целия свят не заради професията си.

Иванка Данисова от Братислава е родена със синдром на Голденхар. При тази рядка вродена патология половината от черепа остава недоразвит.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Ivanka Danišová (@ikinka7)

Лекарите били сигурни, че Иванка няма да живее и 12 години. След сложна операция в Чикаго Иванка за първи път чува с дясното си ухо и дъвче от дясната си страна.

Като дете връстниците й се подигравали на Иванка заради вроденоя дефект, който момичето се опитвало да прикрие с дълга коса. Дори не били много деликатни в изявленията си за външния й вид.

Ужасното заболяване й донесло не само външни неудобства. Заради недоразвитите черепни кости, тя не чувала добре с дясното си ухо, не можела активно да спортува. При всяка настинка момичето изпитвало големи мъки и изпитвала силна болка в слуховия канал.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Ivanka Danišová (@ikinka7)

Покрай този синдром Иванка развила и аритмия, а един ден й поставили и диагноза левкемия.

Но момичето има силен характер. Реализирала се в професията, а след това решила да си направи пластични операции, за да живее нормален живот.

През лятото на 2017 г. Иванка претърпяла две операции, продължили 31 часа, за да започне костната й реконструкция. А последната операция, която продължила 13 часа, й дала възможност да започне нормален живот.

„Аз съм най-щастливият човек на света, защото претърпях още една лицево-челюстна операция. Невъзможно е да се опише с думи, това е най-прекрасното чувство, когато мечтата да живееш като здрав човек се превърне в реалност. Никога не им е лесно на хората с лицево-черепни патологии, но не бива да губите надежда”, казва Иванка.

„Чувам с дясното си ухо и мога да дъвча от дясната си страна за първи път в живота си.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Ivanka Danišová (@ikinka7)

Иванка признава, че като дете е била крехка и ранима. Тя трябвала да работи върху себе си, доказвайки на другите, че е не по-малко човек от тях.

Между другото, лекарите първоначално изобщо не вярвали, че това дете ще оцелее. Но Иванка доказва: ако имате цел в живота и постоянство, наистина е възможно да я постигнете, независимо от всичко

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Ivanka Danišová (@ikinka7)

Иванка не само се бори за живота си, но и помага на другите да се справят с проблемите си. Тя стартира кампанията „Дъга за Иванка” (rainbow for ivanka), в която подкрепя хората със същата диагноза.

„Ние правим селфита и насърчаваме другите да го правят, защото най-голямата мечта на всяко дете с тази диагноза е един ден да махне ръката, покриваща едната страна на лицето.“

Хората, на които Иванка помага, наричат ​​момичето „пратеник на положителна енергия” и казват, че тя им дарява безброй усмивки.

Advertisement