Историк: Преди се празнуваше по-нормално, не знам кога се роди чудовището „абитуриентски бал“

абитуриентки
Източник: 1povypusknomu.ru

Историкът проф. Петър Стоянович направи паралел в студиото на БТВ между празнуването на абитуриентските балове преди и сега. 

Професорът изрази недоумението си от шумотевицата около тези балове, защото днес, за разлика от преди, да завършиш средно образование е нещо нормално и не е наясно какво точно се празнува.

Той сравни днешните помпозни същества със „сблъсък на армиите на Мордорд“ и „нахлуването на башибозука в Клисура“.

Той вижда голяма промяна от начина на празнуване на завършването днес и през социализма. Петър Стоянович забелязва една градация на емоцията, като през 70-те и 80-те тази емоция е била по-канализирана.

„С избухването на промените, дали натрупано в душата на народа, дали поради пълното объркване на свобода и слободия, всичко се изроди“, каза историкът. 

„Аз не знам в кой момент ние престанахме да празнуваме нормално. Кога се роди чудовището „днешен абитуриентски бал“, попита риторично Стоянович.

Петър Стоянович изрази учудване и за целия харчлък, който обикновено съпътства днешните балове.

„Не мога да разбера защо трябва да дадеш между 5 и 15 хиляди лева за дрехи, които в повечето случаи са ти неудобни, да ги върнеш сутринта полураздробени от всякакви мизерии през нощта и да си страшно доволен, че това е станало“, анализира днешните порядки професорът.

Историкът обаче поясни, че шумното празнуване съвсем не означава, че абитуриентите няма да се реализират успешно в живота.

Advertisement