Искрените молитви могат да решат всички проблеми

молитва
Източник: Pexels/ Rodolfo Clix

Някои хора днес се отнасят към молитвата като набор от заучени думи, чийто смисъл често не се разбира от самите тях. Такава молитва се произнася като вид мантра или заклинание, което чрез магията на магията трябва да изпълни желанията им.

Дори много сайтове публикуват списък със светци и случаи, за които трябва да се свържете с тях. Например има молитви за зъбобол и главоболие, за язва на стомаха, за разваляне на магии, за успешно полагане на изпита, за успешно постъпване в университет.

Но молитвата не е ритуал за четене на заклинания и не е окултен ритуал със свещ, а Господ не е изпълнител на желания и не е златна рибка. Господ казва за това:

„Лицемери! Добре пророкува Исая за вас, като каза: Тези хора се приближават до Мен с устата си и Ме почитат с устните си, но сърцето им е далеч от Мен; Обаче напразно Ми се кланят, Като преподават за поучения човешки заповеди“(Матей 15:7).

Господ ни учи как да се молим: „Да бъде волята Твоя“, не моята.

Молитвата е когато мога да разкажа на Бога за своите преживявания, нужди или просто желания. Молитвата е когато мога да плача пред Бога. Молитвата е когато мога да Му задавам различни въпроси. Молитвата е когато мога да се възхищавам на Бог и на това, което Той е създал. 

Господ ни призовава към покаяние и поправяне, а ние искаме да Го поставим в служба на нас и нашите желания. И ако не Господ, то поне светиите ще помогнат…

Спомнете си приказката на Пушкин за рибаря и рибата – много е поучителна. Не Господ трябва да изпълннява, а ние трябва да изпълняваме волята на нашия Небесен Отец. Ако вършим Неговата воля, тогава Той ще ни даде всичко, от което се нуждаем, защото Той знае всичко за нашите нужди, дори преди да поискаме.

„Да дойде Царството Твое“ – Царството на любовта и Светлината, доброто и справедливостта – тук, на тази земя и лично за нас. И кой трябва да носи това Царство на земята? Ние, християните, като последователи и изпълнители на волята Божия сме тук на земята. Трябва да го докажем с действията си.

Нашите дела са тест за това какво наистина струваме. Много от нашите болести се появяват поради факта, че ние сами сме се признали за слаби и неспособни, отдръпнали сме се от своя пълноценен и християнски живот.

Advertisement