„Имаш 5 деца. Защо ти е осиновена?“, казваха ми всички. Но съдбата после ми се отблагодари

малко момиче
Изображение от vecstock on Freepik

Ани остана без майка, когато беше много малка. Тъй като никой от роднините не поиска да вземе момичето, тя бе изпратена в сиропиталище.

В последния момент обаче съседката й леля Вера реши да я осинови.

Съселяните й бяха шокирани и се опитаха да я разубедят:

— Твоите пет собствени не са ли ти достатъчни? Защо ти трябва и осиновена? Не прави глупости!

— Ще се справим. Няма да останем гладни – отговаряше им Вера.

Тя представи момичето на децата си и каза, че това вече е нейният дом. Ани бързо се адаптира.

Тя беше безпроблемно дете и слушаше за всичко осиновителите си. След известно време малката разбра, че не е роднина на мама Вера – съседите се постараха да го разбере. Но това по никакъв начин не се отрази на семейните им отношения.

Когато по-големите деца напуснали семейното гнездо, само Ани остана с Вера. По това време тя бе само на 14 години. И бе пораснало като чудесно момиче.

Всички съседи ревнуваха Вера, защото осиновената й дъщеря беше домакиня и помагаше на майка си във всичко.

Един ден Вера отишла до реката да си изпере дрехите. Било ранна пролет. Реката била още заледена. Тя стъпила на леден къс и разбрала, че нещо не е наред. Ледът се пропукал. Тя се оказало в безнадеждна ситуация, тъй като и най-малкото движение само разраствало пукнатините.

Жената разбрала, че още малко и щяла да се озове под водата.

Хората, които стояли на брега, видели това, но не се притекли на помощ, за да не рискуват живота си. Само младата Ани хукнала да спаси осиновителката си.

– Дъще, върни се! Не можеш да ме издърпаш! – извикала Вера.

Но в този ден за първи път Ани не послушала майка си. Тя избрала силен леден къс и застанала върху него, за да даде на майка си пръчка.

Момичето успяло – спаси осиновителката си.

Вера седна на брега и се разридала. Докато била там, тя успяла да се прости с живота, защото нямало надежда за спасение. Тя не можела да си представи факта, че мъжете и жените дори не помръднали, а детето поело риска, независимо от всичко.

Цялото село говорело как Ани спасила Вера. За пореден път се убедили колко силна и смела е тя. Въпреки че съвестта им далеч не била чиста.

Advertisement