Голяма Задушница: как да почетем починалите и какво не трябва да правим

Голяма Задушница: как да почетем починалите и защо не трябва да плачем
Изображение от pvproductions on Freepik

В календара на православните християни има няколко специални дни за възпоменание на починалите, наречени Задушници. Първата е Голяма Задушница или Месопустна и през 2024 г. се пада в събота на 9 март.

На този ден се поменават починалите близки и всички онези, които са починали внезапно, тоест не са получили молитвено напътствие към вечния живот преди смъртта си.

Защо православните християни поменават починалите в събота

В църквата не е обичайно да се помнят мъртвите в неделя: този ден от седмицата, дори по име, напомня на вярващите за Възкресението Христово. Но в събота самият Исус бил в гроба, така че датите на общо възпоменание на мъртвите по правило са събота.

Защо е важно да се молим за покойниците

На Задушница си спомняме за всички починали роднини – близки и далечни, както и всички починали от внезапна смърт, тоест онези, които „не са били напътствани във вечния живот от молитвите на Светата Църква”.

Защо е толкова важно да се молим за покойниците?

В името на нашето спасение и спасението на нашите починали роднини трябва да се опитаме да наваксаме пропуснатите възможности да покажем любовта си към Бога и ближния. Искрената молитва и добрите дела в памет на мъртвите са първата и основна помощ за тях. Очиствайки сърцата си от завист, злоба, омраза и всякакви пороци, придобивайки покайно настроение, ние ще можем да погледнем по съвсем друг начин на света, живота и смъртта.

Всеки момент от земния живот е ценен, защото ни дава възможност да проявим милост към някой в ​​нужда.

Нека се вслушаме в завета на св. апостол Павел, който пише на галатийските християни: Докато има време, нека правим добро на всички, а особено на онези, които са от семейството на вярата… Да не станем уморени да вършим добро, защото в определеното време ще пожънем вечен живот (Гал. 6:10,9).

Но молитвата за починалите е не по-малко важна за този, който я произнася. Както е казал свети Йоан Дамаскин, всеки, който се моли и бори за спасението на другия, носи полза преди всичко на себе си и едва след това на ближния си.

Как да почетем починалите си близки 

В старите времена се вярвало, че на Голяма Задушница всички починали се връщат по домовете си, така че се опитвали да съберат цялото семейство заедно.

Поменът започвал в петък. По традиция заупокойната трапеза била покрита с нова бяла покривка и били поставяни свещи. Вярвало се, че по този начин семейството дава знак на починалите си близки, че са запомнени.

В петък след вечеря домакинята отново покривала масата с чиста покривка и като поставяла приборите с храна, канела всички починали роднини да вечерят.

Защо не трябва да плачем на Задушница

Обичайно е тази събота да се посвещава на спомени за починали роднини. Това време не толерира суета и неприятности около къщата. На този паметен ден не трябва:

плачете за мъртвите и да си ги спомняте с лоши думи. Смята се, че страдат от това в задгробния живот. Човек трябва да помни роднините си на Задушница със светла душа и усмивка;

На този ден също трябва да избягвате прекомерното забавление и всякакви празненства;

Да отказвате милостиня на просещите.

Advertisement