Големият Васил Михайлов на 86! Тези негови думи от „Капитан Петко войвода“ важат и до днес (видео)

капитан Петко войвода
Кадър от сериала "Капитан Петко войвода". Източник: България On Air.

На 6 април големият български актьор Васил Михайлов навършва 86 години. Няма българин, който да не го е гледал в ролята на капитан Петко войвода и кръвта му да не кипва, когато чуе песента от сериала, лично изпята от мощния глас на актьора.

Васил Михайлов е от Стара Загора, роден е на 6 април 1938 г. Произхожда от бежански род от Мараш, Западна Тракия. 

През 1964 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Безспорно най-емблематичната му роля си остава тази на капитан Петко войвода в едноименния сериал. По ирония на съдбата именно великият воевода е останал в историята като закрилник на Тракия и точно на Васил Михайлов, потомък на тракийски бежанци, е отредено да изиграе неговия образ.

Сериалът се състои от 12 серии и е по сценарий на Николай Хайтов. Той е реализиран през 1981 година по слуай 13000 години от създаването на българската държава.

Незабравими остават репликите на Васил Михайлов от филма. Особено актуални звучат и до днес част от разсъжденията на войводата във вече следосвобожденска България.

През 1891 г. към воеводата са отправени несъстоятелни обвинения за опит за атентат срещу тогавашния министър-председател Стефан Стамболов. В резултат имотите на капитан Петко са иззети, а самият той е хвърлен в тъмница в крепостта Ичкале, където близо два месеца е брутално измъчван.

Самият Васил Михайлов избягва да дава интервюта, но когато го прави, винаги успява да каже нещата такива, каквито са и да говори за належащите проблеми на българите.

В едно от последните си интервюта за предаването „Опорни хора“ по България On Air „воеводата“ споделя болката си от разделението, което вижда между хората.

„Боли ме, че България не може да си намери мястото и хората, които да я управляват. Място има, но няма хора. Може и да не е 3 март, но трябва да измислим нещо, което да ни събира“.

Ние пък ще ви припомним една сцена от сериала „Капитан Петко войвода“. Думите изречени от великия българин в нея ще ви поразят със смущаващата си актуалност.

Пожелаваме крепко здраве и много щастие на големия Васил Михайлов!

Advertisement