Ето защо японските деца никога не капризничат и са толкова послушни:

Ето защо японските деца никога не капризничат и са толкова послушни:
Изображение от Freepik

Япония е една от най-невероятните страни. Трудолюбието на японците, тяхната упоритост, дисциплина и уважение към природата са известни по цял свят. Каним ви да обърнете внимание на още една особеност на този народ, която си струва да се приеме от всички родители.

Японският подход към отглеждането на деца

Хората, които идват в Страната на изгряващото слънце, са изумени от изключителното взаимно разбирателство между различните поколения японци и това колко послушни и мили са децата.

Причината за това единодушие е специална традиция за отглеждане на деца, чиито корени датират от далечното минало.

Преди векове японските майки съчетавали работата с отглеждането на децата. Но нямало детски градини или баби, на които да оставиш детето си до края на работния ден. Следователно бебето винаги било на същото място като майка си. Жената и на полето да отивала, завивала детето във вързоп.

В същото време тя постоянно общува с бебето, казва му какво прави и защо. Не е изненадващо, че детето се научава да говори по-бързо, отколкото да ходи.

Какво дава този подход?

Бебето се чувства включено във всички жизнени процеси (работа, почивка, разходки), по-лесно му е да се развива и да опознава света.

Не е изненадващо, че дори и днес японските жени предпочитат да отглеждат децата според тази традиция. Където и да отиде майката, каквото и да прави, бебето винаги е до нея – в ръцете й, зад гърба й или бавно върви, хванато за ръка.

Обикновено японските майки остават вкъщи, докато детето навърши 3 години. Въпреки че в страната има детски ясли, изпращането на дете в тях се смята за срамно.

Както и да помолите бабата и дядото да гледат детето. След като бебето отпразнува третия си рожден ден, го изпращат на детска градина.

И у дома, и в градината детето се учи да обръща внимание на чувствата – не само на своите, но и на другите хора, животни и дори неодушевени предмети.

Например, ако дете удари колата на пода и я счупи, майката няма да вземе играчката, но определено ще съобщи, че детето причинява болка на колата.

Не бива да мислите, че отглеждането на детето пада изцяло върху плещите на жената. Бащите също участват в процеса.

Японските родителски правила

Както вече споменахме, в Япония децата получават много родителско внимание – прегръдки, разговори, разходки и т.н. В същото време майките и бащите никога:

не повишават тон;
не четат конско;
не прилагат телесни наказания.

Както виждате, в Япония децата се къпят в любов и грижи от родителите си и от момента на раждането си те учат принципите на живот в обществото.

Разбира се, тази образователна система е много необичайна за жителите на други страни. Но стотиците години опит показват, че тя е невероятно ефективна.

Advertisement