Ето защо пръстите ни се набръчкват във вода! Причината е смайваща:

набръчкана-от-вода-кожа

Като деца ни плашеха, че ако кожата на ръцете и краката ни се набръчка, трябва незабавно да излезем от водата. Това беше особено неприятно да го чуеш от родителите си, когато се къпеш в морето.

Учените доста дълго са мислели над този въпрос и отговорите им се различавали, но днес вече са стигнали до един общ извод, който се подкрепя от всички.

Оказва се, че кожата ни се набръчква просто така и изобщо не е заради това, че е абсорбирала влага, защото ако кожата можеше да попие такова количество влага, тя щеше да се набръчква навсякъде, а не само на пръстите на ръцете и краката.

Всъщност работата е там, че в хода на еволюцията сме изработили своеобразна реакция на организма. Природата се е погрижила за това хора да имат по-надеждно сцепление с различните мокри повърхности.

Тоест набръчканата кожа се явява нещо като веригите на гумите. Бръчките способстват за това да се увеличи плътността на сцепление с повърхността и човекът далеч по-лесно да лови риба във водата или да ходи върху мократа трева.

Разбира се, малцина от нас редовно се сблъскват с риболова или се разхождат боси по росата, но вие също имате възможност да проверите правдоподобността на този феномен.

Просто следващия път, когато си взимате душ, обърнете внимание на това, че далеч по-лесно държите сапуна, когато върху ръцете ви се появят бръчки.

Източник: webmiastoto.com

Advertisement
Фейсбук коментари