Ето защо не можем да спим без одеяло дори в жегата

Ето-защо-не-можем-да-спим-без-одеяло-дори-в-жегата

Написани са безброй статии за това колко важен е здравият, правилен сън, но днес ще поговорим за нещо друго. Въпреки сезоните, всяка вечер сладко заспиваме в леглото, завити в меко топло одеяло. Дори да е много горещо, имаме някаква необяснима необходимост да се покрием поне с чаршаф, в противен случай няма как да заспим. Така че защо, когато всички прозорци са широко отворени, за да понижат температурата в помещението, все още се покриваме с одеяло?

Днес ще ви разкажем как влияе сънят на човек под одеялото и защо не можем без укритие.

Има няколко причини, поради които възниква необходимост да се увием в одеяло. Ако ви се струва странно, че някои хора спят под зимно одеяло дори през лятото, има обяснение за това. Независимо дали става въпрос за тънък чаршаф или одеяло, ние със сигурност ще се увием в него. Както се оказа, в това действие има повече психологически причини, отколко физиологичните.

Одеялото регулира температурата на тялото

Човекът е топлокръвно същество. Това означава, че благодарение на терморегулацията оставаме топли. Във фазата на дълбок сън контролът ни изчезва, следователно, за да не замръзнем, ние се покриваме с одеяло. Твърде студено в стаята или прекалено горещо, одеялото ще помогне да се поддържа желаната телесна температура.

Комфортната температура е ключът към добрия здравословен сън. Ако стаята е прекалено гореща или прохладна, тялото ще работи в засилен режим, за да се поддържаме топли и няма да можем да се отпуснем, в резултат на което няма да получим достатъчно сън.

Ако не можете да заспите, експертите съветват да си вземете топъл душ и да облечете меки чорапи за през нощта, това също ще помогне да се отпуснете и да поддържате краката си топли, ако постоянно замръзват.

Неразделна част от рутината

От детството родителите ни завиват с одеяло преди лягане. Покриването, лягането в леглото, е една от ежедневните привички, която сигнализира, че е време за сън. Дори ако ви се струва, че няма да можете да спите, просто се увийте в одеяло или чаршаф.

Намаля безпокойството

Един от химичните елементи, които ни помагат да се чувстваме добре, е серотонинът. Той е отговорен за това човек да се чувства спокоен и щастлив. При стрес често ни измъчва безсъние. Скривайки се в одеяло, се успокояваме и заспиваме.

Това е така, защото одеялото упражнява мек натиск върху тялото, сякаш ни прегръща и в тялото се отделя серотонин. В същото време експертите отбелязват, че прекалено тежкото одеяло може да предизвика дразнене и да пречи на здравословния сън.

Засилва чувството за сигурност 

Най-често срещаният страх от детството е страхът от тъмното. След това се скривахме под одеялото от невидимите чудовища и се чувствахме в безопасност. Одеялото се превръщаше в убежище, което ни помагаше да заспим.

Голямо значение има това от каква тъкан е ушито спалното бельо. Естествените, дишащи тъкани като лен, бамбук, памук, коприна са най-подходящи за комфортен сън дори при горещо време.

Advertisement
Фейсбук коментари