Ето защо не е редно да слагате домати и краставици в една салата

Ето защо не е редно да слагате домати и краставици в една салата

Подбрали сме комбинации от продукти, които се считат за вредни, както от гледна точка на Аюрведа, така и от гледна точка на физиолозите.

По принцип никой не би комбинирал тези продукти, ако знае какво се случва в храносмилателната система.

Ще назовем само някои от последствията от лошите хранителни комбинации: газове, подуване на корема, болки в корема, гадене, умора и проблеми с изхождането.

В дългосрочен план лошото хранене може да доведе до по-сериозни проблеми като лош дъх, суха кожа, обриви, хронични възпаления, лош сън, ниски нива на енергия и хронични храносмилателни проблеми.

Повечето хора се чувстват заредени с енергия и по естествен път губят тегло, след като започнат да следват простите правила за съчетаване на храните.

Ето някои популярни хранителни комбинации, които могат да навредят на вашето здраве:

Домати и краставици

Това са несъвместими продукти. Краставиците са алкални по състав, докато доматите са киселинни. При комбиниране се образуват соли.

Краставиците и доматите се усвояват различно от тялото ни. И когато в стомаха се отделя киселина за смилане на краставици, междувременно доматите започват да ферментират. Ето защо голяма порция от любимата ви салата от краставици и домати често води до подуване на корема и повишено образуване на газове.

Плодове след ядене

Отдавна е известно, че плодовете не се съчетават добре с други храни, тъй като съдържат прости захари, които не изискват храносмилане.

Това означава, че плодовете не трябва да остават дълго в стомаха. Други храни, като храни с високо съдържание на мазнини, протеини и нишесте, ще отнемат повече време за смилане.

Ако ядете плодове след хранене, плодовата захар ще се застоява и ферментира в стомаха ви.

Доматен сос с паста

Киселите домати не трябва да се смесват с нишестени въглехидрати, като паста. Теорията за съвместимостта на храните препоръчва да се избягва смесването на въглехидрати с киселини. Добавянето на млечни продукти към тази вече сложна комбинация е рецепта за храносмилателни проблеми и умора след хранене.

Вашето тяло ще се нуждае от тонове енергия, за да смели тази сложна храна. Яжте паста с песто и пържени зеленчуци!

Боб и сирене

Любима комбинация, която все пак почти гарантирано ще доведе до газове и подуване на корема.

Тези ефекти не се причиняват от самите зърна, а от комбинирането им със сирене. Опитайте се да не ядете сирене и домати, ако имате лошо храносмилане, или работете върху детоксикацията на тялото си.

Advertisement