Ето защо, ако можете, трябва да ядете мандарини всеки ден!

мандарини
Източник: Pixabay

Знаем поговорката една ябълка на ден и лекарят стои далеч от мен. Оказа се, че ябълките не са единственият плод, подходящ за тази поговорка, защото мандарините са също толкова полезни.

Този нискокалоричен плод може да осигури много хранителни вещества. Ето 6 причини да ядете мандарини всеки ден.

1. Предпазват от инсулт

Американската сърдечна асоциация препоръчва да се консумират големи количества цитрусови плодове като мандарини, тъй като това намалява вероятността от исхемичен инсулт с до 19%!

2. Понижават кръвното

Диета с ниско съдържание на натрий и цитрусови плодове значително понижава нивата на кръвното налягане. Мандарините съдържат и калий, който е важен за поддържането на нормално кръвно налягане. Високият прием на калий също намалява вероятността от внезапна смърт с 20%.

3. Намаляват риска от рак

Мандарините и цитрусовият сок могат да намалят риска от детска левкемия, особено когато се консумират през първите две години от живота. Както всички цитрусови плодове, мандарините са с високо съдържание на витамин С, който е антиоксидант и се бори със свободните радикали, причиняващи рак.

Мандарините също съдържат фибри, които, когато се консумират редовно в големи количества, могат да помогнат за намаляване на риска от колоректален рак.

4. Здраво сърце

Здравото сърце е ключът към активния живот. Мандарините са богати на витамин С, холин, фибри и калий, които помагат за укрепване на сърдечния мускул.

5. Помагат при диабет

Мандарините могат да помогнат в борбата с диабета, особено диабет тип 1, поради високото си съдържание на фибри. Фибрите, особено когато се консумират редовно, могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар. Портокалите са полезни и с това, че могат да регулират нивата на липидите, инсулина и кръвната захар.

6. Полезни са за кожата

Витамин С еантиоксидант, може да осигури добра защита срещу увреждане от слънцето и замърсявания, да намали появата на бръчки по лицето и да подобри текстурата на кожата ви. Този витамин е жизненоважен за образуването на колаген, за който се смята, че предотвратява стареенето на кожата.

Advertisement
Фейсбук коментари