Експерт изброи осем неща в дома, които незабележимо вредят на сърцето и белите дробове

Експерт изброи осем неща в дома, които незабележимо разрушават сърцето и белите дробове
Източник: Pixabay

У дома използваме някои домакински предмети всеки ден, докато други са само за красота. Но дори и най-простите неща могат да повлияят на вашето здраве и то не по най-добрия начин. Това съобщава изданието Express, като се позовава на д-р Амир Хан.

„Когато мислим за опасностите за здравето, веднага се сещаме за автомобилни изгорели газове, емисии от фабрики, сметища и т.н. Но веднага щом затворите вратата на къщата или апартамента си, опасностите не се изпаряват“, казва експертът.

Според д-р Амир Хан определено трябва да се отървете от ароматизираните свещи и ароматните пръчици, които трябва да бъдат запалени. При изгаряне те отделят малки токсични частици, които могат да навредят на белите дробове и сърцето.

Ако наистина искате да запалите някое от тях, тогава стаята трябва да бъде добре проветрена след това. И е препоръчително да не спите в нея поне един ден.

Трябва също да внимавате с аерозолните дезодоранти; освежители за въздух; лакове за коса; почистващи каустични прахове; препарати за отстраняване на мазнини за кухня и баня.

„Тези средства съдържат летливи органични съединения, които при вдишване могат да раздразнят дихателните пътища, причинявайки гадене, замаяност и увреждане на нервите и други органи“, казва Амир Хан.

Друг битов предмет, който не е най-често срещаният в апартаментите, но често се среща в частни домове и селски къщи, е откритата камина.

Лекарите са доказали, че продуктите от горенето, които се образуват във въздуха, могат да навлязат в кръвта и да причинят различни мутации в тялото. Освен това те дразнят лигавицата на очите и изсушават кожата.

Експертите съветват да седнете възможно най-далеч от огъня. След като пламъкът изгасне, проветрете добре стаята.

Advertisement