Една от най-мистериозните самолетни катастрофи, която се случва в България

Една от най-мистериозните самолетни катастрофи, която се случва в България
Източник: Wikipedia

Една от най-загадъчните самолетни катастрофи в историята се случва край врачанското село Тлачене. На 16 март 1978 г. пътнически самолет Ту-134 се разбива със 73 души на борда, като сред тях има редица спортисти.

В този фатален ден самолетът на българската държавна авиокомпания „Балкан“ изпълнява международен полет по линията София-Варшава. На борда има 66 пътници и 7 члена екипаж.

37 от пътниците са от Полша, 34 от България, а също така неясно как са се озовали там 2-ма британци.

20 минути след излитането самолетът рязко променя посоката си и започва да губи височина. В 13:52 часа местно време Ту-134 се разбива край врачанското село Тлачене. Никой не се спасил.

На борда сред пътниците има много известни хора от онова време. Например заместник-министърът на културата на Полша и тогавашният министър на културата и изкуството Януш Вилхелми с официална делегация.

От тренировъчна база в България се завръщали 5 състезатели от полския национален отбор по колоездене на писта. В самата Полша през онези години нямала арена, построена по международни стандарти.

Известни загинали спортисти има и от българска страна. 

Бившият футболист Георги Димитров, по прякор Червения, който става шампион на страната пет пъти през 50-те години на миналия век като част от ЦСКА. Като част от националния отбор на България играе полуфинал на Олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г. срещу отбора на СССР. Тогава българските футболисти повеждат с 1:0 в продълженията, но Едуард Стрелцов и Борис Татушин успяват да обърнат срещата.

В злополучния полет на 16 март 1978 г. лети и отборът на България по художествена гимнастика. През 70-те години българските „златни“ момичета са единствените реални съперници на съветските спортистки.

По това време художествената гимнастика не била представена на Олимпиадата, затова световните и европейските първенства се считали за основни състезания. На церемониите по награждаването там се редували съветският или българският химн.

За състезание в Полша лети и старши треньорът на националния отбор Жулиета Шишманова, която възпитала няколко поколения шампиони.

Заедно с Шишманова нна последния си полет се качили и две асистентки и три гимнастички, сред които и двукратната световна шампионка Румяна Стефанова.

В самолета имало и момчета от младежки национални отбори по футбол и баскетбол.

Катастрофата на Ту-134 с известни спортисти на борда става най-голямата по брой жертви в историята на България. Но защо се случило така?

За съжаление на този въпрос няма отговор. В официалните архиви, открити след падането на комунистическия режим в България, не е запазено нищо.

Факт е, че властите на НРБ не са провели официално разследване. Черните кутии са обявени за изгубени. Причината за катастрофата не е установена. Виновни няма.

Причините остават под въпрос и до днес. Една от официалните версии е проблем с електрическата инсталация на самолета.

Обикновено подобни инциденти в СССР и източноевропейските страни просто се потулват, но предвид известните личности сред пасажерите и тяхната международна известност се наложило да бъдат обявени официални траурни събития в България и Полша. Дори съветските вестници публикували кратък репортаж в ТАСС:

самолетна катастрофа край Тлачене

Веднага плъзнали различни слухове. Западни радиостанции лансират версията, че пътническият самолет се е сблъскал във въздуха с военен самолет на българските ВВС или е бил свален по погрешка от собствената си ПВО.

Появяват се също версии за поръчка на КГБ и дори за терористичен акт.

Мистерията около катастрофата все още не е разгадана и надеждата е малка, че някога ще разберем истината.

Advertisement