Дядото оставил цялото си наследство на сервитьорката от кварталното кафене

Ты смелая женщина
Изображение от freepik

Веднъж една приятелка ми разказа интересна история. Тя работеше като сервитьорка в кафене и с нея работеше момиче на име Варвара. Работата на сервитьора не е особено лесна. Идват различни хора – някои са културни и възпитани, други се държат със сервитьорите като със слуги.

Няколко години подред един дядо идвал в кафенето, той вече бил  на около 90 години. Живееше сам, жена му почина отдавна, нямал деца.

Защо трябвало да готви сам храната си, ако може да си позволи да яде в заведението всеки ден? Никой от сервитьорите не харесвал дядото.

Винаги бил недоволен от нещо. Най-обичал да си поръчва мусака и компот, но често бил недоволен от нещо. Уж толкова просто ястие, но невинаги било същото за него.

С течение на времето всички отказвали да облусжват дядото, само Варвара се съгласила. Изненадващо, тя спокойно приела всички упреци на дядо си и дори започнала да си говори с него, шегували се и се смеели.

Минали няколко дни, а дядото го нямало, не идвал в кафенето.

Вече започнали да се чудят – какво става, къде изчезна дядото? И тогава Варвара дошла на работа разплакана и казала, че дядото е починал.

Тя била много наранена, защото била свикнала с него, а вече нямало да го има.

След още няколко дни млад мъж, облечен елегантно и стилно, дошъл в кафенето и попитал за Варвара. Тя веднага се уплашила, защото помислила, че е направила нещо.

Оказало се, че е адвокатът на дядото – той прехвърлил цялото си имущество на Варвара и също така й оставил прощално писмо, в коетото казвал, че през всички тези дни започнал да я усеща като своя внучка и много я обича.

Удивителна история. След това Варвава напуснала кафенето и започнала да живее в къщата, която дядото й завещал. Нейният дядо. Така го усещала и тя.

Казват, че доброто никога не подминава добрия човек. Така се случило и в тази история. 

Advertisement