Две седмици без да се развалят! Позната от супермаркет ме светна как да съхранявам бананите

Две седмици без да се развалят! Позната от супермаркет ме светна как да съхранявам бананите
Изображение от pvproductions on Freepik

Колко пъти се е случвало, взимам банани от магазина и на втория ден започват да почерняват. И парите отиват на вятъра.

Опитах какви ли не начини да ги съхранявам. Купувах малко, но не стигаха за цялото семейство. Слагах ги в хладилника, пак се разваляха.

Слагам банани в печива, в каша и с палачинките, но всичко това са, така да се каже, спасителни мерки, за да не ги изхвърлям.

Преди това ме посъветваха да увия краищата с фолио – също неуспешен трик. Пак започваха да гният. Увих дръжките във фолио, ефектът беше нулев. Потъмняват за 3-4 дни.

Докато един ден срещнах моя съученичка в хипермаркета в отдела за плодове и зеленчуци, тя работи там. От дума на дума й се оплаках от почерняването на бананите, които купувам от тук. Попитах я да не би да е от самия плод.

Тя ми каза, че цаката не е в бананите, а в начина им на съхранение. 

„Виждала ли си откъде започва потъмняването? Точно така, от дръжката. Значи тя е важната. Това е мястото, при което плодът се отрязва от палмата. По време на тази процедура разрезът се поврежда и инфектира.

От този момент нататък бактериите започват да се размножават в него. За да направят това, те се нуждаят от светлина, храна, въздух и топлина. Фолиото не мога да предотврати това.“

И приятелката ми даде най-ценния съвет.

Потопете дръжката в разтопен восък и го оставете да се втвърди. Бананите ще бъдат свежи половин месец. Когато ги белите, не е нужно да отлепяте восъка, просто го изхвърлете заедно с кората.

Восъкът изобщо не вреди на продукта или на човека.

Advertisement