Дори не си помисляйте да купувате сирене, ако видите такъв надпис на опаковката:

Дори не си помисляйте да купувате сирене, ако видите такъв надпис на опаковката:
Изображение от Freepik

Прочетете внимателно нашите съвети, за да не си дадете парите на вятъра.

Ако планирате да купувате сирене, тогава дори не поглеждайте към продукт с такава опаковка. 

Днес супермаркетите предлагат огромен избор от сирена за всеки вкус и във всяка форма. Ако отидете в голям хипермаркет, той може да предлага около 100 различни вида сирена. Всеки продукт има свой вкус и различен състав.

Тогава как да изберем правилното сирене? Как да купувате само висококачествени продукти и да сте здрави? Първо, трябва да разберете каква е основната разлика между добрите сирена и лошите.

Може ли да купите имитиращ продукт вместо сирене?

На пазара за хранителни стоки можете да намерите не само сирене, но и такова странно име като „имитиращ продукт“.

Основната разлика между натуралното сирене и имитацията е в състава. Истинското натурално сирене без примеси се произвежда от естествено мляко и включва сирищен компонент или негови аналози.

Съдържа кисело-млечна закваска и щипка сол. За по-добър процес на коагулация в състава може да се намери калциев хлорид. Всички компоненти се абсорбират перфектно в човешкото тяло и се усвояват бързо. Ето защо сиренето е много ценен продукт.

Това какво представлява имитарщият продукт? Това е храна, която няма полезни за организма вещества. Само по вкус, цвят, форма и външни характеристики прилича на сиренето. Но по отношение на състава това е съвсем различен продукт.

Ако истинското сирене съдържа голямо количество мляко, то имитацията съдържа по-малко от 20%. Останалите 80% са протеини и мазнини, които не идват от млякото. Тоест по неестествен начин.

Тези, които произвеждат имитиращ продукт, обикновено използват кокосово масло за производство. Понякога използват палмово масло. Тук можете да кажете, че растителните масла също са полезни за хората. Това е така, но зависи какви масла са.

Ако приемате палмово, кокосово или рапично масло, които съдържат голямо количество мазнини с висок процентен състав, те могат да провокират болезнени процеси в организма.

Този вид масло се превръща в транс-изомерна или трансгенна мазнина. Тези мазнини лесно провокират появата на сърдечно-съдови заболявания, холецистит, бързо затлъстяване, атеросклероза или в някои случаи съдова тромбоза. И това е само част от възможните заболявания.

Затова преди да купите сирене запомнете няколко правила:

1. Преди да купите, разгледайте внимателно съставките. Пише ги на етикета на сиренето. В графата „състав“ не трябва да намирате информация за мазнини от растителен произход, не трябва да съдържа палмово или кокосово масло. Истинското и здравословно сирене трябва да съдържа само мазнини от натурално мляко.

2. Погледнете цената. Ако сиренето е направено от растително масло, то ще бъде по-евтино от сиренето, направено от естествени съставки. Ако в продукта преобладават растителни масла, това е имитиращ продукт. Такива масла могат да присъстват или в големи количества, или в малки проценти.

3. Цветът на натуралното сирене е доста равномерен по цялата повърхност. Ако изглежда твърде жълто, това означава, че към него са добавени багрила за оцветяване.

4. Трябва да погледнете размера на сиренето и неговите дупки. Ако има повече дупки в центъра, отколкото по ръбовете му, тогава това е имитиращ продукт. Не го взимайте.

Доброто и качествено сирене има еднакъв рисунък по цялата си повърхност. Има равномерна структура, а дупките са разположени симетрично.

Ако харесвате пармезан или други сортове, тогава трябва да погледнете цената на продукта и производителя. Колкото по-висока е цената и по-високата репутация на производителя, толкова по-добро е качеството на сиренето.

Advertisement