Днес Стефан Данаилов щеше да навърши 80. Спомен за Ламбо с негови велики реплики (видео)

Стефан-Данаилов

Стефан Данаилов е легендарен български актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията. Големият талант на родното кино е роден на 9 декември 1942 г. и днес трябваше да празнува 80-годишен юбилей.

Трудно е да обхванем цялостното влияние на Мастера върху българските кино и театър. Освен с редицата си емблематични роли (включително и международни) Стефан Данаилов ще се запомни и като един от най-добрите преподаватели по актьорско майсторство в НАТФИЗ. Почти всички актьори, които днес гледате в театъра и по телевизията, са преминали през школовката на Мастера. Учениците му и до днес питаят огромно уважение към любимия си учител.

Стефан Данаилов е роден на 9 декември в София. Като дете мечтае да стане моряк, но съдбата е решила друго и още като хлапе дебютира в киното с роля във филма „Следите остават“ (1956 г.). Оттогава пътят му в българската кинематография е пъстър и славен, а голямата слава го спохожда с ролята на майор Деянов в сериала „На всеки километър“.

Актьорът взима участие в над 80 филма, но емблематична за него си остава ролята на неустомия инструктор по кормуване Яким Донев в комедията на Иван Андонов „Дами канят“. Няма българин, който да не знае наизуст репликите от филма „Ти знаеш ли, че имаш страшни очи“ и „Много секси го даваш, Мима… от фризьор ли идеш?“

Да си спомним за легендарния Стефан Данаилов с реплики от любимата на поколения българи лента.

Почивай в мир, Ламбо!

Advertisement