Днес почитаме виден пророк, предсказал идването на Исус. Ето кои красиви имена имат имен ден:

https://svobodnazona.com/dnes-pochitame-viden-prorok-eto-koi-krasivi-imena-imat-imen-den/

На 8 февруари православните християни възпоменават великомъченик Теодор Стратилат и Св. прор. Захария Сърповидец.

Житие на св. вмчк Теодор Стратилат

Теодор Стратилат е един от най-почитаните християнски светци. Той е роден през 3 век, в град Евхаит (Мала Азия). Нищо не се знае за детството и родителите му. В превод от гръцки „стратилат“ означава „военачалник“.

Според легендата Теодор бил красив и смел мъж и един ден, въоръжен с меч и молитва, победил змията, която живеела близо до града и държала жителите в страх.

За тази смелост император Лициний назначил Теодор за управител на град Хераклея Понт. Там Теодор Стратилат съчетава военната служба с апостолска проповед и обръща много жители на града в Христовата вяра.

По-късно по заповед на императора започват жестоки гонения на християните. Според легендата Теодор обещал на императора да принесе жертви на езическите богове и поискал да събере всичките им златни и сребърни статуи в Хераклея, след което ги натрошил на парчета и ги раздал на бедните.

Защитавайки военачалника, жителите на града се разбунтували срещу войниците на императора. Но Стратилат решил да приеме мъченическа смърт и се предал в ръцете на мъчителите си. Той бил измъчван дълго време, след което бил излекуван от ангел, но в резултат на това все пак бил екзекутиран.

Кой е бил свети Захария Сърповидец

На 8 февруари се поменава и пророк Захария Сърповидец, един от 12-те малки пророци. Наричали го сърповидец, защото в едно от своите пророчества той видял свитък във формата на сърп да лети във въздуха и в него били записани откровения от Господа.

Захария предвидил бъдещето на Израел и народите и идването на Месията, който щял да бъде цар, свещеник и страдащ слуга. Предвидил, че Исус ще влезе един ден в Йерусалим и ще бъде предаден и разпънат. 

Той също така видял много символични видения, отразяващи Божиите планове за неговия народ. Книгата на Захария съдържа много цитати и препратки към Новия завет, особено към Евангелието на Матей и Апокалипсиса.

Имен ден днес празнуват Захари, Захарин, Зашо, Зарин, Зарко, Заро, Захарина, Зара, Заша.

Какво не трябва да правите днес

На този ден на жените било забранено да се гледат в огледалото. Вярвало се, че всяка минута „краде“ една година младост. Не било позволено да се мете къщата, за да не се „измете“ щастието.

Според народните поверия на този ден трябва да сте особено внимателни с пробождащи и режещи предмети, тъй като можете да се нараните, трябва да се въздържате от хирургически операции и не се препоръчва да посещавате зъболекар – лечението ще бъде неуспешно.

На този ден селяните вадели сърповете и ги оглеждали, като ги наточвали до новия сезон.

Advertisement