Днес почитаме свети пророк Данаил – укротил лъвове със силата на вярата

Днес почитаме свети пророк Данаил - укротил лъвове със силата на вярата

На 17 декември българските православни християни честват свети пророк Данаил. Според поверията днес празнуват всички жени, които са раждали или ще раждат, плюс тези, които имат малки деца.

600 години преди Рождество Христово Йерусалим е завладян от вавилонския цар, храмът, издигнат от Соломон, е разрушен, а мнозина от народа на Израел са отведени в плен.

Сред пленниците били знатните младежи Даниил, Анания, Азария и Мисаил. Вавилонският цар Навуходоносор заповядал да ги научат на халдейска мъдрост, да ги възпитат в лукс, в своя двор. Но те, спазвайки заповедите на своята вяра, отказвали излишъците и водели строг начин на живот, ядяли само зеленчуци и вода.

Господ им дарил мъдрост, а на свети Данаил – дарбата на пророкуването и тълкуването на сънища.

Скоро цар Навуходоносор заповядал издигането на неговия лик – огромна статуя, на която трябвала да се отдават божествени почести.

Заради отказа си да направят това, тримата младежи – Анания, Азария и Мисаил – бил хвърлени в огнена пещ. Ангелът Господен, като се явил, охладил пламъка и младежите останали невредими. Като видял това, царят им заповядал да излязат и се обърнал към истинския Бог.

По време на царуването на Валтасар Свети Данаил разтълкувал мистериозния надпис „Мене, Текел, Фарес“. Надписът магически се появил, след като владетелят осквернил съдовете от еврейския Соломонов храм, пиейки от тях по време на пир. Тогава Валтасар повикал свети Данаил да разтълкува думите.

И ето, писанието, което се написа: М’не, М’не, Т’кел, упарсин.

26 Ето и значението на това нещо: М’не, Бог е преброил дните на твоето царство, и го е свършил;
27 Т’кел, Претеглен си на везните, и си бил намерен недостатъчен;
28 П’рес, Раздели се царството ти, и се даде на мидяните и персите.

И наистина – още същата нощ Вавилон е превзет от мидийците, а Валтасар е убит.

При персийския цар Дарий свети Даниил, по клевета на враговете си, бил хвърлен в яма с гладни лъвове, но станало чудо – те не го докоснали и той останал невредим.

Самият Даниил и приятелите му Анания, Азария и Мисаил доживяли до дълбока старост и умрели в плен. Според свидетелството на Свети Кирил Александрийски, светиите Анания, Азарий и Мисаил били обезглавени по заповед на персийския цар Камбиз.

Имен ден празнуват: Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани и Дана

Advertisement