Днес почитаме светец-чудотворец. Имен ден имат едни от най-популярните имена:

Свети-Григорий,-епископ-Акрагантийски

На 23 ноември честваме няколко православни празника наведнъж. Днес почитаме Свети Григорий, Света Амфилохия и княз Александър Невски.

Свети Григорий, епископ Акрагантийски

Прието е да се помни епископ Григорий Акрагантийски. На остров Сицилия той основава християнска църква, наречена на апостолите Петър и Павел.

Свети Григорий бил епископ в Акрагант (Сицилия). В продължение на няколко години свети Григорий мирно ръководел повереното му от Бога паство, бил защитник на бедните, мъдър проповедник, чудотворец и лечител.

Водил живот на монах-аскет, ревностно спазвайки монашеския обет. Паството обичало своя светец, вярвало му. Но светият владика имал и недоброжелатели, които решили да го наклеветят. Когато свети Григорий бил в храма, завистни вкарали подкупена блудница в покоите му, а след това пред хората, които след службата придружиха господаря си до вратата на дома му, я извели и обвинили свети Григорий в смъртния грях на изневярата.

Светият епископ веднага бил задържан. Хората се опитали да го защитят, но безуспешно. На процеса блудницата лъжесвидетелствала срещу Свети Григорий. Веднага щом изреклаклеветническтие думи, тяполучила пристъп на ярост. Тогава съдиите обвинили светеца в магьосничество.

Свети Григорий бил изпратен на съд пред епископа на Рим заедно с изобличение на неговите „престъпления“. Папата, след като прочел доноса, не пожелал да види обвиняемия и наредил да го затворят. Светецът кротко понасял унижението си, като бил в постоянна молитва. Неговият молитвен подвиг и дарбата на чудотворството скоро станали известни в града и околностите. В тъмницата започнали да идват благочестиви римляни, които затвореният светец учил на праведен живот и молел Господа за изцеление на болните.

Две години по-късно един прозорлив старец на име Марк, който познавал Свети Григорий като младеж, дошъл при папата. Старецът не повярвал на изобличението и помолил папата да свика събор за разглеждане на делото на Григорий. По покана на папата на Събора пристигнали много духовници от град Акрагас, както и всички, които клеветили светеца, включително и блудницата.

От Константинопол в Рим пристигнали трима епископи и един императорски сановник Маркиан. По пътя Маркиан се разболява тежко. По съвет на много хора, които преди това са получили изцеление по молитвите на св. Григорий, слугите отнесли умиращия в затвора, където чудотворецът изнемогвал. С молитвите си към Господ Свети Григорий Господ дарил изцеление на Маркиан.

На събора клеветниците се опитаха да защитят обвинението си и като основно доказателство представили на съда обезумяла блудница, твърдейки, че Григорий я е омагьосал. Светецът, катол направи молитва над нея, изгонил демона. Жената дошла на себе си и разкрила цялата истина на Катедралата. Клеветниците били засрамени и осъдени. Маркиан дори искал да ги екзекутира, но Свети Григорий поискал прошка за тях.

Свети Григорий се завърнал с почести на амвона си и, заобиколен от любовта на своето паство, и ръководил Църквата до мирната си смърт.

Свети Амфилохий, епископ Иконийски

Църквата почита паметта и на Свети Амфилохий, роден в Кесария Кападокийска. Той е един от учениците на Григорий Богослов, който след това носи Словото Божие на населението. В продължение на 40 години той живял в пустинята, след което през 372 г. бил избран за епископ на Икония.

Имен ден

Православната църква чества Свети благоверен княз Александър Невски. Имен ден имат популярните в България имена Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо, Сашка, Цанка и Цанко.

Advertisement