Днес почитаме св. мъченик Марин. Красиви имена имат празник:

свети-мъченик-Марин

На 16 декември почитаме паметта на Свети пророк Агей и свети мъченик Марин. Ето накратко техните жития:

Свети пророк Агей 

Свети пророк Агей е десетият от 12-те малки пророци. Той бил от племето на Леви и пророкувал при персийския цар Дарий Хистасп (500 години преди Рождество Христово).

След завръщането на евреите от вавилонския плен той призовал хората да завършат строителството на втория храм в Йерусалим и провъзгласил че в този храм „безначалното Слово ще се яви в последните времена“. Той посочил религиозното безразличие като основната причина за всички беди.

Св. мъченик Марин

При римския император Карин, който царувал от 283 до 285 г., един благороден младеж от сенаторската класа на име Марин бил заловен по донос заради привързаността си към Христос.

Марин бил принуден да принесе жертва на римските богове, но с безстрашието на зрял мъж момъкът отказал да се отрече от Спасителя и твърдо понесъл всички мъки, на които бил подложен тогава.

Първо той бил обесен на стълб и жестоко бичуван, след това поставен върху нажежена решетка и след това хвърлен във вряща вода. Като видели, че с благодатта на Светия Дух пламналият огън се превръща в прохладна роса за мъченика и не причинява вреда, те го предали да бъде разкъсан от хищни животни, но светецът отново по чудо се отървал от смъртта.

След това, като измамил тиранина с престорено смирение, Свети Марин влязъл в езическия храм и със силата на молитвата съборил стоящите там идоли.

След всички изпитания светият мъченик, придружен от родителите си, които доброволно предали собственото си дете в благоприятна жертва на Господа, бил отведен на мястото на екзекуцията и обезглавен.

Имен ден празнуват: Марин, Марина, Маринчо, Маринко, Маринела

Advertisement