Днес почитаме необикновен светец, пазещ от пиянство. Имен ден имат неочаквани имена:

свети-Бонифаций

На 1 януари църквата чества паметта на Свети мъченик Бонифаций. Свети мъченик Бонифаций пострадал за Христа през 290 г., по време на управлението на римските императори Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.).

Той бил роб на знатната римлянка Аглаида. Тя му поверила управлението на къщата и обширните си имоти. Бонифаций бил в беззаконно съжителство с Аглаида, като постоянно нарушавали заповедите Христови. Бонифаций пиел много, като се смята, че молитвите към него помагат за избавяне от алкохолизъм.

В същото време той бил милостив към бедните и охотно приемал непознати. Осъзнавайки себе си като роб на греха, Бонифаций се моли на Бога да го избави от мрежите на дявола и да го направи победител над своите похоти и страсти. Господ чул Своя раб, но го устроил така, че той да умие с кръв греховните си дела и да увенчае душата си с мъченически венец.

По това време имало силно гонение на християните на Изток. Аглаида пожелала да има мощите на свети мъченици в дома си, надявайки се да получи спасение под тяхната защита. Тя изпратила Бонифаций на изток с няколко слуги, за да може да откупи светите мощи от нечестивите мъчители.

Тръгвайки, той попитал Аглаида: „И ако моето тяло бъде донесено при вас, измъчвано за Христа, ще го приемете ли с чест?“ Аглаида го укорила с подигравки и отбелязала, че трябва да запази кротост и въздържание, за да приеме достойно мощите на светиите.

Бонифаций си спомнил думите на господарката си и, размишлявайки за живота си по пътя, съжалявал за греховете, които бил извършил преди. През цялото време, докато стигнали до Мала Азия, Бонифаций постел и усърдно се молел на Бога.

В киликийския град Тарсус (Мала Азия) Бонифаций оставил спътниците си в гостилница и побързал да отиде на градския площад, където сред множество хора християнски мъченици били подложени на жестоки мъчения. Лицата на мъчениците сияели от духовна радост, защото Божията благодат ги укрепявала в тяхната борба.

Поразен от смелостта на светците, Бонифаций бил изпълнен с божествена любов и публично се обявил за християнин. Той се втурнал към мъчениците, започнал благоговейно да прегръща нозете им и да се моли на Господ за дара на мъченически венец. Съдията разпитал свети Бонифаций и когато получил от него решителен отказ да принесе жертва на идолите, го предал за мъчения.

Мъченията на свети Бонифаций

Окачили Свети Бонифаций с главата надолу и започнали  да го бият жестоко, докато костите му не се покажат, след което забили игли под ноктите му. Виждайки неговата твърдост, те изляли разтопен калай в гърлото му. Но Господ по молитвата на мъченика тайнствено го запазил невредим.

Народът прославил Господ Иисус Христос за търпението на страдащия и се втурнал към езическото капище, за да унищожи идолите. Съдията избягал от смъртта чрез бягство и можел да продължи мъченията си едва на следващия ден, когато народното вълнение малко утихнало.

Светият мъченик бил хвърлен във врящ катран, но отново останал невредим. Внезапно слязъл ангел и поръсил мъченика с небесна прохлада, смолата се изляла, пламнала и изгорила самите нечестиви мъчители. Тогава съдията заповядал свети Бонифаций да бъде обезглавен.

Преди екзекуцията светият мъченик се помолил на Господа за опрощаване на греховете, извършени в безумие, и за избавяне на Христовото стадо от всяко нечестие и езическа заблуда. От раната на светия мъченик потекли кръв и мляко. 550 езичници били изненадани от това чудо и повярвали в Христос.

Аглаида пък раздала цялото си имущество на бедните и прекарала 15 години в покаяние в манастир. Още приживе тя получила дарбата на екзорсизма. След смъртта си тя е погребана до мъченик Бонифаций.

Подвигът на светия мъченик Бонифаций ни учи как чрез истинско покаяние и добра промяна да станем достойни за тези страдания, които Господ претърпя за нас. С молитвите към Свети Бонифаций вярващите получават изцеление от болести, избавление от греховни страсти – пиянство и разврат.

Имен ден днес празнуват Аглая, Аглика, Дарина и Дарин.

Advertisement