Днес имен ден имат хора с уникални имена

светите братя Дамян и Козма
Източник: rus.team

На 1 ноември се чества важен християнски празник, денят на Дамян и Козма. Вярващите на Православната църква на този ден почитат паметта на светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Азийски и тяхната майка преподобна Теодотия.

Имен ден имат всички с име Дамян, Дамяна, Кузма и Кузман.

Православната църква почита паметта на безсребърните Козма и Дамян, които са от Мала Азия. Те били изкусни лечители и можели да излекуват безнадеждно болен със силата на молитвата. Благодарение на братята много хора се обърнали към християнската вяра.

Римският император Карин се опитал да принуди Козма и Дамян да принесат жертва на езическите богове, но покосен от внезапна болест, сам се обърнал към тях. След като светиите го излекували, те били изпратени с чест у дома.

Братята не взимали никакво заплащане от хората, за което били наречени безсребрени. Веднъж успели да излекуват безнадеждно болна жена. За благодарност тя донесла три яйца на Дамян и го помолила да ги вземе в името на Света Троица. Светецът не могъл да й откаже. Когато Козма разбрал за това, той бил много разстроен и завещал след смъртта си да бъде погребан отделно от брат си.

Братята се учели на медицина от стар лекар, който с течение на времето става много ревнив към славата им. Обезумял от тази страст, под предлог, че събирал лечебни растения, той извикал светиите в планините и ги убил там, а телата хвърлил в реката.

Когато били намерени телата на братята, хората не знаели как да ги погребат – заедно или поотделно. Но тогава се случило чудо: камила, излекувана от бяс, казала с човешки глас, че братята трябва да бъдат погребани наблизо, защото Дамян приел подаръка не от личен интерес, а от милост. Така направили и хората.

Advertisement