Днес честваме Въведение Богородично и Ден на християнското семейство

Въведение Богородично

На 21 ноември се отбелязва едно от основните събития в историята на християнството. Това е един от дванадесетте велики християнски празници, чествани както от православната, така и от католическата църква.

Въведение на Пресвета Богородица в храма се смята за третия голям празник в църковната година – следва Рождество на Пресвета Богородица и Въздвижение на Кръста Господен (Кръстовден).

Разказваме за неговото значение и традиции.

За какво говори името на празника?

Пълното име на празника е Въведение в храма на Пресвета Богородица и Приснодева Мария.

На този ден християните си спомнят църковното предание за това как праведните Йоаким и Анна довели своята тригодишна дъщеря Дева Мария в Йерусалимския храм. Дева Мария е родена от праведните, но бездетни Йоаким и Анна, след като са дали обет: ако имат дете, да го посветят на служба на Бога – да го дадат на възпитание в храма.

Според легендата 15 високи стъпала са водели до Йерусалимския храм. Богородица, без помощта на възрастни, бързо преодоляла стъпалата и се изкачила в храма.

Според свещеното предание от деня на идването й в храма започва дългият и труден път на Богородица. Богородица живяла и служила в храма до момента, в който била сгодена за праведния Йосиф.

Как се празнува Въведение в храма на Пресвета Богородица?

Този празник подготвя вярващите до главния празник след Великден – Рождество Христово.

На 21 ноември на сутрешните служби в църквите започват да пеят „Христос се роди …“, а християните се подготвят за Коледа. В деня на Въведение в храма на Пресвета Богородица е обичайно децата да се водят на първа изповед.

Според православната традиция децата обикновено започват да се изповядват на седемгодишна възраст. На този ден в своите проповеди свещениците говорят за това колко е важно децата да се въвеждат във вярата.

Не се препоръчва тежка работа, пране, шиене, чистене и други домакински задължения. Смята се, че на този ден е по-добре да не се дават заеми. Можете да посетите или да поканите приятели.

Ден на християнското семейство

В българското православие Въведение Богородично се чества и като Ден на християнското семейство. Влизането на тригодишната Мария в храма е повод да си спомним за духовните ни задължения към нашите деца.

Все пак семейството е най-важното, то може да даде първите знания за Христовата вяра и християнските добродетели, които са ни съхранили като българи.

Обичайте децата, старайте се те да бъдат обгрижвани и обичани, да растат сред радост и много любов. Но в същото време ги и учете да бъдат добри, да помагат на нуждаещите се, да почитат възрастните.

Честит празник!

Advertisement