Днес честваме Събор на Пресвета Богородица и свети Йосиф – земния баща на Исус

Днес честваме Събор на Пресвета Богородица и свети Йосиф - земния баща на Исус

В деня след празника Рождество Христово православният свят празнува важен празник – Събор на Пресвета Богородица.

На този ден православната църква с хвалебствени и благодарствени песни се обръща към Богородица, станала избрано оръдие на Провидението, родила Спасителя.

Именно защото Пресвета Богородица е Тази, от която се е родил, въплътил нашият Спасител Иисус Христос, този празник на нейната почит е установен веднага след Неговото Рождество.

Този празник е посветен на прославата на Пресвета Богородица, родила Исус Христос. Прославяйки Пресвета Богородица, Църквата възпоменава бягството на Светото семейство в Египет.

Този ден се нарича Събор, защото за разлика от другите празници в чест на Пресвета Богородица (например Нейното зачатие, Рождество, Благовещение и др.), на този ден се прави съборно тържество и на другите близки лица до Пресвета Богородица и Господ Исус Христос.

Заедно с Богородица се празнува и паметта на онези, които са били близки на Спасителя по плът: Свети Йосиф Обручник, цар Давид (прародител по плът на Господ Исус Христос) и Свети Яков (брат на Господа, син от първия брак на Свети Йосиф Обручник), който заедно с баща си придружават Божията майка и Богомладенеца Исус по време на бягството към Египет.

Честване на свети Йосиф Обручник

Свети Йосиф Обручник произлиза от рода на цар Давид. В първия си брак има четирима сина и две дъщери. След като овдовел, свети Йосиф живял в строго въздържание.

На осемдесетгодишна възраст той бил избран от първосвещениците за пазител на девството на Пресвета Богородица, която била дала обет за безбрачие.

Той приел Дева Мария, за да запази нейната девственост и чистота. И въпреки че бил сгоден за Пречистата, цялото му служение било да защитава Божията майка. Пророк Давид бил по плът родоначалник на Господа и Спасителя, защото, както трябва, Спасителят, Месията, дошъл на света от рода на Давид.

Ангел съобщил на Йосиф за въплъщението на Божия Син чрез нея. Свети Йосиф присъства на поклонението на пастирите пред Новородения Богомладенец и на почитането Му от влъхвите. В Египет той живее с Дева Мария и Божествения Младенец, изкарвайки прехраната си с труда на дърводелец. Свети Йосиф починал на възраст около сто години.

А апостол Яков е наречен брат Божи, защото е най-големият син на обручника Йосиф – от първия му брак. Яков бил много благочестив човек и след Възкресение Христово бил избран за предстоятел на Йерусалимската църква.

Бягството на Светото семейство

Когато цар Ирод научил, че влъхвите, които се поклонили на новородения Спасител, се прибрали в земите си, без да му кажат къде се е родил Младенецът, Ирод се разгневил и заповядал да убият всички бебета под две години във Витлеем и околностите.

Но ангел се явил насън на Йосиф и му казал да вземе Младенеца Христос и Пресвета Богородица и да бяга в Египет. Йосиф направил, както му каза ангелът.

Когато цар Ирод умрял, ангелът отново се явил на Йосиф и му казал да се върне във Витлеем. Йосиф, Дева Мария с Младенеца се установяват не във Витлеем, а в Назарет, страхувайки се от сина на Ирод – Архелай.

На 26 декември имен ден празнуват Давид, Дацо, Дачо, Жозеф, Йосиф.

Advertisement