Днес честваме необикновен светец чудотворец. Построил храм, получил дарба на лечител

свети Лазар Галисийски

На 7 ноември честваме паметта на преподобния свети Лазар Галисийски.

Преподобният Лазар от детството си се отличавал с нежност, кротост, състрадание и любов към бедните. Впоследствие той станал голям подвижник. След като предприел пътуване, за да се поклони на Йерусалимската светиня, той прекарал десет години в манастира на Свети Сава в Палестина. След това е възведен в сан свещеник от Йерусалимския патриарх.

Получил откровение по време на подвижничеството си в безлюдната пустиня, монахът се завърнал в родината си, където се заселил в необитаемата галисийска планина. Тук той построил храма на Възкресение Христово, а в храма издигнал стълб, на който започнал да води аскетичен начин на живот.

Все повече нараствайки духовно и побеждавайки греха, монах Лазар се удостоил от Господа с дара на чудотворството и дара на ясновидството. Около него започнали да се събират благочестиви хора.

След като получил откровение за предстоящата си смърт, монахът съобщил на братята си монаси за това, но чрез молитвата на всички Господ удължил земния живот на свети Лазар с още 15 години.

Монах Лазар починал на 72-годишна възраст през 1053 г. Братята погребали тялото на светеца в стълба, върху който се трудил приживе. Монахът е прославен с много посмъртни чудеса. С неговите честни мощи се случили много изцеления.

Advertisement